Egy „hősies” éjszaka Esztergomban és Párkányban

Még nem az 1001., csak a tizenegyedik – de a Múzeumok Éjszakáját sem lehet megunni! Az esztergomi és párkányi közgyűjtemények és közművelődési intézmények, galériák június 25-én összesen 19 helyszínen várják a közönséget, az országos tematikához kapcsolódó gazdag programkínálattal, délután öttől éjfélig.

Múzeumok Éjszakája 2016, Duna Múzeum

Múzeumok Éjszakája 2016, Duna Múzeum

„Hősök, felfedezők, újítók” – ez a Múzeumok éjszakája idei témája. Az esztergomi múzeumoknak ezt igazán nem volt nehéz magukra szabni. A Múzeumok Éjszakája programja hagyományosan az MNM Esztergomi Vármúzeumában kezdődik, a 17 órás ünnepélyes megnyitóval. Itt az est folyamán vérre menő csaták, középkort idéző hangulat, hagyományőrzők és játszóház várja a közönséget. A Balassa Múzeum Látványtára izgalmas kalandjátékot kínál kicsiknek és nagyoknak: Bálint, a bátor tengerész kalandjainak lehetnek részesei. A Duna Múzeumban szintén a vizek hőseivel találkozhatnak az éjszakázók; játékos mesterségpróbákon vehetnek részt, vízügyes innovációkkal ismerkedhetnek. A környezeti és társadalmi fenntarthatóság témája is megjelenik, a gyerekeknek afrikai mese, a felnőtteknek pedig slam poetry est formájában. A Babits Mihály Emlékház „hőse” természetesen maga a költő, akinek önszemléleti verseiről Rózsár Brigitta zenés műsorát követően Kelevéz Ágnes irodalomtörténész tart előadást. A Keresztény Múzeum műalkotásai új megközelítésben tárulnak a látogatók elé ezen az éjszakán: a múzeum „virágoskertjében” sétálhatnak majd az oda érkezők és egy Mária-szoborba is belenézhetnek a legújabb technológia segítségével. A tárlatvezetésekhez és előadásokhoz nyereményjáték kapcsolódik, az estet az Esztergomi Diákszínkör előadása zárja. A MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára programjain maguk a résztvevők válhatnak hőssé, ha családfát készítenek, megrajzolják családjuk címerét és megtervezik saját várukat. A Sor(s)ok közt című kiállítás keretében óránként tárlatvezetést is tartanak, így a látogatók alaposabban megismerkedhetnek a család- és helytörténet betűkbe, sorokba zárt emlékeivel. Az Esztergomi Dzsámi feltárását, a nagy felfedezések korát vetítéssel egybekötött tárlatvezetésen idézik meg, a Győrfi család kiállításán pedig bronzba öntött hősök szerepelnek. Az este folyamán Majorosi Hajnalkai különleges kiállítás-megnyitóját tartják 20 órakor. A PPKE BTK programjára látogatók a régészek munkájába pillanthatnak be, maguk is felfedezővé válva, a kilenc állomáson kilenc puzzle-elemet összegyűjtve áll majd össze a kép. 20 órától SzövegRitmus címmel slammel Babiczky Tibor, Dés András, Ratkóczy Huba és Závada Péter.

Múzeumok Éjszakája 2016, Duna Múzeum

Múzeumok Éjszakája 2016, Duna Múzeum

A Párkányi Városi Múzeumban városuk Duna-napi rendezvényéhez is igazodva 14 órakor nyílik meg a Dunáról szóló tárlat, az éjszakában pedig kézművesek, népzenei és néptánc produkciók, tárogatósok szórakoztatják a közönséget. Szintén a Múzeumok Éjszakáján nyitja aktuális kiállítását Esztergomban a Művelődés Háza 18 órakor, ezt követően változatos stílusú zenés és mozgásművészeti műsorokat kínálnak az érdeklődőknek.  A Főszékesegyházi Kincstár Panorámatermében 19 órától a pápaválasztás rejtelmeiről tudhatnak meg többet, valamint az este folyamán a látogatók acapella egyházzenét hallgathatnak és tárlatvezetéseken vehetnek részt a Kincstárban. A Prímás Pincében babkiállítással és Partos Nagy Eszter képeivel várják a közönséget, a Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában pedig Szuromi Imre festőművész kiállítását tekinthetik meg. A Kaleidoszkóp Ház Art Bisztrójában Gintner Csilla kiállítása nyílik, a Geoda interaktív ásvány – és őslény kiállításban ezen a napon félóránként indul majd tárlatvezetés, a Krea Alkotók Boltjában magyar rajzfilmhősöket felvonultató kreatív játszóházzal és a Lépjünk Olajra Amatőr Festőkör képeivel várnak minden éjszakázni vágyót.

A tavalyi év sikere után a Múzeumok Éjszakája kísérőrendezvényeként az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány idén is Meseösvénnyel várja a családokat a Vár oldalában 16.00 órától. Az idei évben külső helyszínként Tát is csatlakozik az esztergomi éjszakához: Dunaparti Babaparádéjuk keretében a 10 éves Táti Porcelánbaba Klub életképeiből és a II. Táti Babakészítő Országos Versenyre érkezett alkotásokból rendezett babakiállítás mellett lesznek kézműves gyermekfoglalkozások, operett show, utcabál és tűz-tánc-show is. Esztergom és Tát között kisbusz szállítja majd az érdeklődőket.

A Múzeumok Éjszakája belépőjegy ára: 6-14 éves korig 500 Ft, 14 éves kor felett 1000 Ft, amely a múzeumok és kiállítóhelyek programjain ingyenes vagy kedvezményes részvételre és az esztergomi kisvonat éjszakai járatain való utazásra jogosít.

A szervezők a jó időben bízva idén is több ezer látogatóra számítanak a Múzeumok Éjszakája esztergomi, párkányi és táti programjain.

Forrás: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum
,