#Bartók! Együtt az egyetemessel: a PFZ előadásai a Bartók-évben

Monumentális maratoni produkcióval, egyedülálló koncertekkel és különleges Bartók-balettel tiszteleg a Pannon Filharmonikusok a Bartók-évben a korszakalkotó zeneszerző előtt. Emblematikus alkotásait megszólaltatva a zenekar a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon, az Armel Fesztiválon és a Kodály Központban is alkalmat teremt arra, hogy a huszadik század művésze és a huszonegyedik század közönsége egymásra találjon – és a zenében együtt lehessen az egyetemessel. A zenekar I love Bartók kampánya a közösségi médiában ismerős egyetemesen elfogadott jelekkel kívánja a fiatalok és az idősek figyelmét is felhívni arra, hogy Bartók zenéje kortól és korszaktól függetlenül mindenkihez szól.

BARTOK OTPROBA

Bartók Béla komplex és grandiózus életműve korszakokon átívelő, ezért mindenkor időszerű. A Pannon Filharmonikusok a szerző legjelentősebb műveit a muzsika iránti örök alázattal, de a mai kor frissességéből fakadó új megközelítések lendületével állítja színpadra – s így voltaképpen együtt játszik Bartókkal.

IMG_62412

2016. június 11-én, a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál keretében eddig sosem látott produkcióra kerül sor. A PFZ a Bartók-maraton című előadás során az alkotó három nagy színpadi művét, A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát játssza el egymás után, a produkciót A fából faragott királyfi másodszori előadása foglalja keretbe. M. Tóth Géza rendezői koncepciója az út bejárása a nő és a férfi kapcsolatának végtelen, ambivalens és dinamikus labirintusán.

A kékszakállú herceg várához Eötvös Péter komponált pár-darabot: az Alessandro Baricco-novella ihlette Senza Sangue (Vértelenül) című operát. A kortalan Kékszakállút és a kortárs Senza Sangue-t  Alföldi Róbert rendezésében, először Avignonban mutatja be a zenekar május 15-én, majd az Armel Operafesztivál keretében a hazai nagyszabású, nyilvános főpróbán, a pécsi Kodály Központban élheti át újra a közönség Judit vívódásait. A bemutató június 27-én lesz a Nemzeti Színházban.

IMG_62512

A Kodály Központban szeptember 8-án, a zenekar évadnyitó koncertjén  A csodálatos mandarin szvit-változata csendül fel Igor Sztravinszkij Oedipus rex-ével egy műsorban. November 19-én pedig Benjamin Schmid lesz a Pannon Filharmonikusok vendége, aki Bartók Béla második hegedűversenyében fog közreműködni: abban a műben, amelyet maga a zeneszerző az egyetlen hiteles hegedűversenyének tekintett. A műről CD felvételt készít az együttes.

A fából faragott királyfit is újrateremti az együttes 2017 tavaszán: márciusban Sztravinszkij Pulcinellájával együtt l

PFZ Bartók

Forrás: Pannon Filharmonikusok