Évadzáró társulati ülést tartott a Nemzeti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Nemzeti Színház pénteken; az eseményen Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója értékelte a 2015/16-os évadot, a jövő szezon terveiről beszélt és átadta a Nemzeti Színház négy saját alapítású díját és a Farkas-Ratkó-vándorgyűrűt.

Vidnyánszky Attila a társulati ülésen kiemelte: az idei előadásszám csaknem 500 lesz a nyári előadásokkal együtt, ez a színház történetének második legnézettebb évada. A most záruló évadban a társulat 452 előadást játszott, köztük 36 belföldi és 20 külföldi vendégjátéka volt a színháznak. Május 31-ig összesen 111 742 nézőjük volt, de július 31-ig még hátra van 24 előadás: 12 nemzeti színházi, 8 belföldi tájelőadás és 4 külföldi vendégjáték. A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) mellett többek között Kapolcson és Zsámbékon is fellép a társulat.

Kiemelte, hogy a színháznak lassan kialakul a saját közönségbázisa, feladatuk az, hogy jövőre még inkább megteljen a nézőtér. Van néhány igazi nagy sikerünk – hangsúlyozta, a legfontosabb visszajelzésként kiemelve a Csongor és Tünde című előadás sikerét.

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 13 ország 25 előadása szerepelt, az előadásokat összesen 7534 néző látta. Az igazgató elmondta: az idei volt a legsikeresebb MITEM. „Valami nyomot már hagytunk a magyar színházi szakmában ezzel” – mondta, hozzátéve, hogy a találkozó legyen az első lépés annak érdekében, hogy az országnak 3-4 nagy színházi fesztiválja legyen. A jövő évi MITEM szervezése már zajlik, a fesztivál támogatása jövőre rendelkezésre áll, és dolgoznak azon, hogy hosszú távon is biztosítva legyen – tette hozzá.

Elmondta: számos vidéki és határon túli társulatot láttak vendégül, és az előadások mellett egyéb rendezvényeket is tartottak a színházban. Az idei évad különleges eseményei közül Törőcsik Mari 80. születésnapjának megünneplését emelte ki.

Az igazgató arról is beszélt, hogy sok barátot szereztek, fontos szakmai kapcsolatok alakultak ki külföldi színházakkal. Főleg kelet felé, nyugat felé még élnek a görcsök – fogalmazott.

A társulat munkáját megköszönve hangsúlyozta, hogy munkájuknak van visszaigazolása, és kezdik elfoglalni méltó helyüket a magyar színházi életben. Ha vannak problémák, azért van a következő év, hogy próbáljunk ezeken javítani – mondta.

Több produkciót is próbál a társulat. Készül a jövő évad repertoárjáról a Szenvedély című előadás, Kiss Csaba rendezésében, A krokodilus, Valerij Fokin rendezésében, emellett a Gulág virágai és a Tóth Ilonka című produkció Vidnyánszky Attila rendezésében.

A hagyomány szerint a Farkas-Ratkó-díjat minden második évben a Nemzeti Színház adja át. Az ezüst vándorgyűrűt az a 40 év alatti fiatal színész vagy színésznő kaphatja – a kollégák titkos szavazása alapján -, aki az adott évadban kiemelkedő alakítást nyújtott. Az idén Fehér Tibor vehette át az elismerést.

A Nemzeti Színház 2014-ben négy új díjat alapított: a Szörényi Éva-díjat, a Sinkovits Imre-díjat, a Németh Antal-díjat és a Kulissza-díjat, amelyeket szintén a társulat szavazatai alapján ítélnek oda.

A Szörényi Éva-díjat az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt. Az elismerést az idén Szűcs Nellinek ítélték oda.

A Sinkovits Imréről, a nemzet színészéről elnevezett díjat az a férfiszínész kapja, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta és emellett a színházért is feladatot vállalt. Ezt az elismerést is Fehér Tibor nyerte el.

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. A díjat Eöri-Szabó Zsolt, a színház fotósa és internetes oldalának főszerkesztője vehette át.

A Kulissza-díjat az előadások létrejötte érdekében dolgozó „háttérmunkatárs” kapja meg, az elismerést Zsolnai Gábor hangosító érdemelte ki.

Forrás: MTI