Az ügynök halála Gálffi László főszereplésével az Örkény Színházban

Gálffi László főszereplésével mutatja be Arthur Miller Az ügynök halála című művét az Örkény Színház pénteken Mácsai Pál rendezésében.

Az amerikai drámaíró egyik legismertebb, 1949-ben született drámáját a színház Hamvai Kornél fordításában tűzi műsorra.

A Willy Loman szerepét játszó Gálffi László mellett Kerekes Éva, Molnár Áron, Ficza István, Patkós Márton, Kerekes Viktória, Epres Attila, Csuja Imre, Dóra Béla, Novkov Máté és Kókai Tünde látható még az előadásban – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint felidézik, Az ügynök halála bemutatója 1949. február 10-én volt a New York-i Morosco Theatre-ben, Elia Kazan rendezésében. Arthur Miller a darabbal többek között elnyerte a Pulitzer-díjat, a New York-i Drámakritikusok Díját és a Tony-díjat. Az ügynök halálát Magyarországon először a Nemzeti Színházban mutatták be, 1959-ben. A Timár József főszereplésével játszott előadásról készült az első rögzített színházi felvétel.

A dráma főhőse, Willy Loman egyre több időt tölt a múltban, képzelet és valóság határán. Pénzt már nem keres, tartaléka nincs. Fiai sodródó léhűtők, nagy tervekkel, amelyeket ő maga ültetett a fejükbe. Neki is nagy tervei voltak, pénz, dicsőség, boldogság, de csak háromszáz havi letörlesztett banki részlet lett belőlük – olvasható a darab ismertetőjében.

Mácsai Pál szerint Az ügynök halálában Miller azt a dramaturgiai bravúrt valósítja meg, hogy a múltat, a jelent és a fantázia tereit egyszerre ábrázolja a színpadon. Teljesen egyedi dimenziót hoz létre ezáltal, amelyben a megtörtént, az elképzelt és a jelenbeli események párhuzamosan léteznek, és ettől olyan érzése van az embernek, mintha Willy Loman lázas fejével kellene gondolkoznia. „Az előadásban tovább kísérletezünk ezzel a drámaszerkesztési technikával, és azoktól a gátaktól is próbálunk megszabadulni, amelyektől Miller hetven évvel ezelőtt még nem tudhatott” – idézi a közlemény a rendezőt.

Az ajánlóban Arthur Miller szavait is felidézik, aki egy, a Michigani Egyetemen zajló beszélgetésen azt mondta, hogy számára a színház mindig a közszellem hangja és visszhangja, az az eszköz, amellyel a tömegek kifejezésre juttathatják, és szimbolizált formában megmutathatják félelmeiket és reményeiket, egy-egy író zsenijének a közvetítésével. „Én úgy érzem, hogy a színháznak mindig a legalapvetőbb kérdésekkel kell foglalkoznia. Az arcok generációról generációra változnak, de a gyökerek közösek, és az alapkérdés mindig ugyanaz: önmagunk és a világ megismerése, harc az igazságért és azért, hogy emberek maradhassunk” – fogalmazott, hozzátéve: „ez nem csekélység, és azt hiszem, csak olyan színház képes erre, amely viszonylag független”.

A Örkény Színház produkciójának dramaturgja Ari-Nagy Barbara, a díszlet és a jelmez Kálmán Eszter, a zene Egervári Mátyás és Kákonyi Árpád munkája.

Forrás: MTI