Debrecenben tartják a 25. Weöres Sándor gyermekszínjátszó fesztivált

Több mint ötszáz gyermek színjátszó részvételével rendezik meg a XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál gáláját pénteken és szombaton Debrecenben – közölték a szervezők kedden a Vojtina Bábszínházban tartott sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester fontosnak nevezte, hogy a gyerekek színházi környezetben mutathatják be produkciójukat, méghozzá fesztelenül, mert az országos gálán már nem pontoz, hanem szakmai értékeléseket fogalmaz meg a három színházi szakemberből álló zsűri.

Természetesen nem minden gyermek színjátszóból lesz felnőtt korában színész, de gazdagodnak ezáltal és felnőttként értő nézői lesznek a színháznak – vélekedett Komolay Szabolcs.

Csáki Szabolcs, a fesztivált rendező Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja kiemelte: az idei gyermekszínjátszó találkozóra 210 csoport jelentkezett, ami csaknem négyezer gyermek részvételét jelentette a megyei és a regionális versenyeken.

A 25. találkozó debreceni gáláján 25 csoport – 20 hazai és 5 határon túli – mutatkozik be a Vojtina Bábszínházban és a Csokonai Színházban, valamint a város több pontján megrendezésre kerülő fesztiválprogramokon – fűzte hozzá.

Asbóth  Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója hozzátette: a találkozó kísérő eseményeként pénteken színházi nevelési és színházpedagógiai konferenciát szerveznek a Déri Múzeum dísztermében Fókuszban a kamaszok: történetek és színházi formanyelvek címmel.

A szakmai nap hasznos lehet mindazoknak, akik a 12 éves életkortól kezdődő, változások sokaságát megélő kamaszokkal foglalkoznak – jegyezte meg.

Forrás: MTI
,