Capa-nagydíj – Fátyol Viola, Ficsór Zsolt és Timár Sára Erzsébet az idei jelölt

Fátyol Viola Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél; Ficsór Zsolt Soroksár; valamint Timár Sára Erzsébet Kultúrház című projektjét díjazta 500 ezer forintos ösztöndíjjal a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj zsűrije, amely a három jelölt közül októberben hirdeti ki az elismerés 2016-os nyertesét.

Budapest, 2016. május 25. Tímár Sára Erzsébet, a három ösztöndíjas egyike (j4) a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj ösztöndíjának eredményhirdetésén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. május 25-én. Balról jobbra: Kõrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezetõ igazgatója, Krzysztof Candrowicz, a lódzi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója és a Hamburgi Fotográfiai Triennálé mûvészeti vezetõje, a zsûri tagja, Clément Saccomani, a NOOR fotóügynökség vezetõje, a zsûri tagja, Oltai Kata mûvészettörténész, kurátor, a zsûri tagja, Marina Paulenka, az Organ Vida Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója, a zsûri tagja (j3), Horányi Attila, a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem docense, a zsûri elnöke (j2) és Virágvölgyi István, a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára (j). A zsûri három jelölt, Fátyol Viola, Ficsór Zsolt és Timár Sára Erzsébet közül októberben hirdeti ki az elismerés 2016-os nyertesét. MTI Fotó: Kallos Bea


A Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj ösztöndíjának eredményhirdetése a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. május 25-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

A díj alkalmat ad a fotográfia lehetőségeiről, a magyar társadalomban és kultúrában betöltött szerepéről való gondolkodásra – hangsúlyozta a Robert Capa halálának 62. évfordulóján, szerdán megrendezett eredményhirdetésen Horányi Attila, a zsűri elnöke, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense.

Hozzáfűzte: a Krzysztof Candrowiczot, a lódzi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatóját és a Hamburgi Fotográfiai Triennálé művészeti vezetőjét, Oltai Kata művészettörténészt, Marina Paulenkát, az Organ Vida Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatóját, valamint Clément Saccomanit, a NOOR fotóügynökség vezetőjét tömörítő szakmai zsűri minden esetben egyetértésben hozta meg döntését.

Krzysztof Candrowicz Timár Sára Erzsébet pályaművét méltatva kiemelte: a magyar fotográfus a kultúrházak állapotának ábrázolásával hiperrealista stílusban kommentálja az aktuális gazdasági, társadalmi és politikai helyzetet.

A fotózás lényege a történetmesélés, mert az embereket a történeteik révén lehet leginkább megismerni, ha pedig ismerjük az embereket, jobb hellyé tehetjük a világot, türelmesebbé és félelemtől mentesebbé a társadalmat – fogalmazott Clément Saccomani Fátyol Viola nőket ábrázoló projektéről szólva.

Ficsór Zsolt Soroksár című pályaművét Oltai Kata értékelte, aki elmondta: a zsűri egyöntetűen döntött a rendkívül fiatal fotós humortól és iróniától sem mentes, finom társadalomkritikát megfogalmazó projektjének díjazása mellett.

A zsűri a három ösztöndíjason túl idén három további pályaművet, Bácsi Róbert László Szabadság, Kasza Gábor Entre deux mers (Két tenger között) és Puklus Péter Egy harcos epikus szerelmi története című sorozatát is méltatta szerda este. Marina Paulenka úgy fogalmazott: a három projekt fontos kortárs problémákat, köztük a szabadság és a civilizációból való menekülés kérdését feszegeti.

Az ötmillió forint összdíjazású díjat a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismerésére alapította a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2014-ben.

A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisuk alapján folytatják a már megkezdett munkát, és erről beszámolnak a zsűrinek. Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül kiválasztja a nagydíjast, aki az elismeréssel együtt további 3,5 millió forintot vehet át.

A pályázat eredményeinek kihirdetése után a nagydíj 2015-ös győztese, Kudász Gábor Arion Human című nyertes sorozatát bemutató kiállítás nyílt a Capa Központban.

Forrás: MTI