"A forró viasz, az egyedi műalkotás és a természet bűvölete…" – Ur Eleonóra és Rozsnyay Béla közös kiállítása Szentendrén

Szöveg és fotók: Böjtös Kinga

A forró viasz, az egyedi műalkotás és a természet bűvölete… Ezek a közös vonások mindkét, sajátos utat járó művész életében, akik május 28-án közös kiállításra invitálnak a szentendrei Dumtsa korzó legfiatalabb galériájába.

Ur Eleonóra és Rozsnyay Béla

Ur Eleonóra és Rozsnyay Béla

[Galleries 390 not found]

Ur Eleonóra szentendrei batikfestő eredeti helyszínen, autentikus mesterektől tanulta az indonéz batiktechnikát, melyet hazánkban gyakorlatilag egyedül űz és tanít. Évek óta járja a világ egzotikus tájait, hogy felkeresse a forró viasszal és növényi festékekkel textilre festő kézműveseket, akiktől e bonyolult és időigényes folyamat titkait ellesi, majd szentendrei galériájában a közönség elé tárja. Képein távoli kultúrák szín- és formavilágát, az Azték és Indonéz mondavilág, s népművészet jeleneteit, vagy a bebarangolt egzotikus tájak lenyomatát örökíti meg. Munkáira a budapesti Indonéz nagykövetség is felfigyelt, s rendszeresen hívják kiállításaikra, batikbemutatóikra. (Legutóbb az Indonéz Kulturális Napon tartott batik-workshopot május 22-én a Millenárison.)

DSC_0186

Rozsnyay Béla erdélyi magyar képzőművész 14 évet élt Dániában és Máltán, majd 2002 óta Budapesten alkot. 1980 óta láthatók ékszer- és szoborkiállításai szerte a világban: Marosvásárhelytől New Yorkig, Bécstől Londonig, Kanadán át Máltáig és több skandináv országban. Ékszerei és rendhagyó szobrai számos nemzetközi képzőművészeti verseny első helyezését nyerték el: Máltán, Kanadában, Japánban, Amerikában. Szobrai és ékszerei készítésénél gyakran alkalmazza a viaszveszejtéses öntési eljárást, míg acél alkotásai hegesztéssel készülnek. Ékszerei néha részét képezik a szobroknak, vagy ők maguk is viselhető szobrocskák.

DSC_0315

A két művész nagy izgalommal, hetek óta készül a „A természet ölelésében” című tárlatra, ahol a rendhagyó megnyitón a színpompás batikfestmények mellett zenélő szobrok és csodás ékszerek is várják a közönséget. Mindegyik alkotás egyszeri és megismételhetetlen, akár a természet kincsei, melyek inspirálták születésüket!

Helyszín: Ur Eleonóra Batik Galéria, Szentendre, Dumtsa Jenő u. 15.
Időpont: 2016. május 28. szombat, 17:00

13177140_942108065906913_6580723571188226868_n

Fotók:  Böjtös Kinga, Ur Eleonóra és Rozsnyay Béla engedélyével