Ken Loach nyerte az Arany Pálmát, Mungiu a legjobb rendező!

A tegnap este befejeződött 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Ken Loach Én, Daniel Blake című brit filmje nyerte az Arany Pálmát, a román Cristian Mungiu pedig megosztva kapta a legjobb rendező díjat az Érettségiért. Mindkét film a Vertigo Média forgalmazásában kerül ősszel a magyar mozikba, csakúgy, mint a szintén a versenyprogramban szereplő belga Az ismeretlen lány (r.: Dardenne-testvérek), a dán Neon démon (r.: Nicolas Winding Refn). Mellettük a magyar mozikban is látható lesz az egyaránt a cannes-i Rendezők Kéthete szekcióban szereplő olasz Like Crazy (r.: Paolo Virzi) és a csodálatos francia-svájci animáció, az Életem Cukkiniként (r.: Claude Barras) is.

A vasárnap esti cannes-i zárógála Ken Loach diadalával ért véget. A 79 éves brit rendezőlegenda bejelentése szerint utolsó filmje, az Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake) a kritikusok egyik kedvence volt és végül elnyerte az Arany Pálmát. Loach 2006-ban  a Felkavar a széllel nyert már egyszer Arany Pálmát, így a Dardenne-testvérek, Alf Sjöberg, Francis Ford Coppola, Bille August, Emir Kusturica, Shohei Imamura és Michael Haneke mellett abba az elittársaságba került, akik kétszer is megnyerték a fődíjat Cannes-ban. A rendező Északkelet-Angliában forgatta legújabb moziját, amelynek főhőse egész életében ácsként dolgozott és amikor 59 éves korában infarktust kap, életében először anyagi segítségre szorul. Találkozik egy kétgyerekes anyával és életük összefonódik, miközben napjaink Angliájának egészségügyi bürokráciájával vívnak szélmalomharcot. Az Én, Daniel Blake előreláthatóan októberben kerül a magyar mozikba.

Ken Loach: Én, Daniel Blake

Ken Loach: Én, Daniel Blake (forrás: Vertigo Média)

Loach mellett az egyik legfontosabb díjat nyerte el Cristian Mungiu a román újhullám legsikeresebb rendezője, aki megosztva kapta meg a legjobb rendező elismerését Érettségi (Graduation) című alkotásáért. Mungiu 2007-ben a 4 hónap, 3 hét, 2 nappal elnyerte az Arany Pálmát, a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját és az ökumenikus zsűri díját is. Mungiu legújabb, Érettségi című filmjében Mungiu egy apa-lánya kapcsolaton keresztül beszél a szülői felelősségvállalásról, az igazságok relativitásáról és a kompromisszumok félreérthetőségéről. Az Érettségi előreláthatóan októberben kerül a magyar mozikba.

Cristian Mungiu: Érettségi

Cristian Mungiu: Érettségi (forrás: Vertigo Média)

A belga Dardenne-testvérek Az ismeretlen lány (The Unknown Girl) című rendezésükkel tértek vissza a cannes-i versenyprogramba. Az Adéle Haenel főszereplésével készült alkotásban egy orvos megpróbálja kideríti annak a páciensnek az azonosságát, aki meghalt, miután visszautasította a kezelését. Az ismeretlen lány várhatóan novembertől látható a magyar mozikban.

A cannes-i filmfesztivál igazi fenegyereke, a dán Nicolas Winding Refn, aki hangos sikert aratott 2011-ben a Drive – Gázt! című filmjével és versenyben volt két évvel később a Csak Isten bocsáthat meg című mozijával is, ezúttal egy erotikus vámpírthrillerrel szerepelt a versenyprogramban. A Neon démon (The Neon Demon) főszereplője egy modell, aki Los Angelesbe költözik és egy csoport csodás hölgy között nem várt konfliktusba keveredik. A Neon démonban igazi sztárparádé szerepel: mások mellett Elle Fanning, Keanu Reeves, Christina Hendricks, Jena Malone és Abbey Lee is feltűnik Refn új mozijában. A Neon démon magyar mozibemutatója június 24-én, az amerikai premierrel egy időben lesz.

Paolo Virzi a Rendezők Kéthete programban mutatta be a Like Crazy című új olasz filmjét. Az Esélylesők rendezője keserédes komédiájában Valeria Bruni Tedeschi és Micaela Ramazzotti játssza a főszerepet, két őrült lányt alakítva, akik egy pszichiátrián barátkoznak össze, majd onnan megszökve keresik a szerelmet és boldogságot. A Like Crazy várhatóan az év végén kerül a magyar mozikba.

Paolo Virzi: Like Crazy

Paolo Virzi: Like Crazy (forrás: Vertigo Média)

Szintén a Rendezők Kéthete programban szerepelt és aratott kitörő sikert a megható francia-svájci bábanimáció, az Életem Cukkiniként (My Life as a Courgette). Claude Barras rendező bemutatkozásában egy kilencéves kisfiú árvaházba kerül, ahol megható barátságba kerül a kisgyerekekkel, s közben olyan felnőttes témákról is beszélgetnek, mint a szex, halál és a szülők hiánya. Barras tinédzserregényének adaptációja a fesztivál egyik titkos kincse volt, várhatóan év végén kerül a magyar mozikba.

Életem cukkiniként

Claude Barras: Életem Cukkiniként (forrás: Vertigo Média)

A Vertigo Média továbbra is elkötelezett híve az értéket képviselő, díjnyertes moziknak, és többek között az elmúlt három év két Arany Pálma-nyertes filmjét (Adéle élete 1-2. fejezet, Téli álom) is bemutatta és ősszel forgalmazza az idei Arany Medve-nyertes Tűz a tengerent (Fire at Sea) is.

Forrás: Vertigo Média
,