Finálé Fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházban

A Békéscsabai Jókai Színház, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és szabadkai Népszínház vendégjátéka a Szegedi Nemzeti Színházban.

A FÖSVÉNY – BÉKÉSCSABAI JÓKAI SZÍNHÁZ

Mennyire könnyen elítéljük azt, aki fösvény módon kuporgat, számolgatja nehezen megszerezett vagyonkáját, s közben észre sem veszi, hogy egyedül marad, elveszít mindent, ami fontos. Mert valahogy azt érezzük, mi sokkal különbek vagyunk, nincs takargatni valónk. Egészen addig, míg nem kerülünk hasonló helyzetbe. A közel 400 éve keletkezett műben Moliere nem ítélkezik. Csupán pontos képet rajzol arról, hogyan viselkedik az ember különböző helyzetekben. Mert persze nem rokonszenves a csupán az anyagiakat szem előtt tartó zsugori, de megvan a véleménye a talpnyaló leendő vejről, az öregedő, mindenáron házasodni vágyó lányról, a csak magával törődő, mégis cselekvésképtelen fiatalemberről, s így tovább. A fösvény is, akárcsak a többi Moliere vígjáték, ugyan eléggé riasztó képet fest az emberekről, de mindezt úgy, hogy közben, ha néha kicsit szorongva is, de felszabadultan nevet a néző. Talán ez a több évszázados titka: egyszerre gondolkodtat el a világ alapkérdésein és vidámít föl azzal a tanulsággal, hogy a rossz ellenében is lehet élni.

Az előadás május 23-án 19 órai kezdettel látható a Szegedi Nemzeti Színházban.

TAURIN TRAUMA – A NYÍREGYHÁZI MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács új utakat keres a bűnmegelőzési információk fiatalokhoz történő eljuttatásában, ezért elindította a „Legyen a zene a szenvedélyed!” című kampányát. A Dal a Tied 15-19 éves zeneileg tehetséges csapata megalkotta az első magyar bűnmegelőzési musical betétdalait, amelyet 2015 decemberében a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közreműködésével Olt Tamás rendezésében nagy sikerrel mutattak be.

A Taurin trauma című musical három önálló történetet mesél el, amelyben a fikció és a valóság történései váltják egymást. A Finálé Fesztiválon most a szegedi közönség is megtekintheti május 24-én 20 órai, május 25-én pedig 18 órai kezdettel.

CAMINO REAL – A SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA

Camino real

A Camino Real Tennessee Williams egyik legritkábban játszott drámája, és a szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatja be első alkalommal magyar nyelven, Upor László fordításában.

Tennessee Williams ezt a színművét eredetileg a Tíz tömb a Camino Realban című egyfelvonásosa alapján írta, amelynek 1949-es ősbemutatója egy workshop kereteiben volt, Elia Kazan rendezésében. Williams ezután folytatta a művének átdolgozását, és szintén Elia Kazan rendezésében, 1953-ban sor került a Broadway-bemutatóra is, vagyis Williams ezzel szinte párhuzamosan írta a Tetovált rózsa, A vágy villamosa és a Macska a forró bádogtetőn című színműveit. A darabot május 26-án, csütörtökön, 19 órakor játsszák.

További információ a www.szinhaz.szeged.hu oldalon érhető el.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház
,