„Akik az érzéseikkel keresik a kapcsolatot 0-24-ben.” – Gondolatok Géczi János: Bunkerrajzoló – Likó Marcell élettörténet-rekonstrukció című könyvéhez

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Egy évvel ezelőtt az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg az az alapvetően életrajzi elemek mentén, egyes szám első személyben Géczi János által megírt, de a Likó Marcell által átélt élettörténeti könyv, amely a főhős szinte egész generációjára jellemző szituációk és érzelmek látlelete. A könyv megjelenésétől, és a történet lezárásától eltelt esztendő alatt az énekes dalszerző amellett, hogy zenekarával, a Vad Fruttikkal egy új lemezzel jelentkezett, most a Pannon Várszínház és az Athenaeum Kiadó produkciójaként készül Géczi Jánossal közösen egy zenés ősbemutatóra* a Bunkerrajzolóból.

A történet, amely a szintén Veszprémben élő József Attila-díjas íróval folytatott őszinte beszélgetések alapján, de szinte „énkönyvként”, irodalmi igényességgel, lineárisan, de az egyes életszakaszokban többet-kevesebbet elidőzve nem csak egy, a rendszerváltás előtt született vidéki srác, de egy egész korszak története. Mégis az, hogy Likó Marcell a közvetlen környezetének külső körülményei által meghatározott, kilátástalannak tűnő, cél és öröm nélküli életéből, a függőségeik és a szenvedélybetegségeik által generált helyzetekből nem sérülés- de haragmentesen, tehetsége és különös érzékenysége által ki tud szakadni, egyéni sikertörténetté alakítja az egész eddigi életét. Még akkor is, ha elvonatkoztatunk a könyvben is érintett zenekarának, a Vad Fruttiknak a karrierjétől.  Igaz, a regény élvezetéhez nem is kell feltétlenül ismernünk azt a zenei világot, amelybe Likó Marcell szövegíróként átvizionálta és ezáltal valamelyest feldolgozta  gyermek- és fiatalkori érzelmi élményeit.  Viszont jómagam számára, aki nagyon sokszor és sokat mondogatom mantraként a bennem megragadt egyes Vad Fruttik sorokat, megdöbbentő élmény volt visszahallani, az azok által keltett érzéseim után felismerni, az egyes dalok képi világát és a hozzájuk kapcsolódó, annak alapot szolgáltató történéseket a könyv lapjairól.

Géczi János könyve nem ideologizál: tényszerűen, mégis az átélt és keletkezett érzéseket folyamatukban, összefüggéseikben ábrázolja. A Likó család története tragikus, de nem ért drámai véget. Hiszen nagyon sok család a mai napig nem tudott stabilizálódni abból az élethelyzetből, amit a kilencvenes években a gazdasági helyzetük megingása, a munkanélküliség, és az élettől a befektetések nélküli elvárásaik teremtettek. A könyv oldalain felvillantott a főszereplőhöz köthető emberek élete által szinte kivétel nélkül ráismerhetünk saját környezetünkre, vagy akár önmagunkra. A várpalotai szomszédság, az iskolatársak, a szombathelyi főiskolás arcok a saját életünkben – Likó Marcell történetén keresztül – mind előfordulnak más-más személy– és/vagy településnevekkel kicserélve.

Az, hogy a könyv főszereplőjének – a nem titkoltan valaha drog- és alkoholproblémákkal is küzdő fiúnak – sikerült ebből kiszállnia, azt gondolom csak részben tehetségének, elsősorban hozzáállásának köszönhető. Annak, ki meri mondani, időnként nagyon nehéz az élete. A könyv erre az érzelmi folyamatra és arra a befektetett munkára is ráfókuszál, amely által a Vad Fruttik a hazai zenei pályán szinte minden lehetséges sikert elért. A könyv írója nagyon bölcsen nem utal a jövőre. Egy adott pillanatban, egy lemezfelvétel közepénél és a lelki, szellemi társ megtalálásánál áll meg a történet, amelyet Marcell lelki ereje fog tovább írni.

Ha méltó szeretnék lenni Likó Marcell és a Vad Fruttik hamisságtól mentes világához, akkor most szükséges megosztanom egy személyes élményt az olvasóval. Két évvel ezelőtt egy koncerten „kicsit” besokalltam a világuktól. A harmadik, negyedik számnál rávettem barátaimat a távozásra. Túl soknak bizonyult a szövegekben a drog, a gyógyszerek és a falcolás. Pedig egyszerűen csak én magam nem voltam készen még arra, amit Géczi János és Likó Marcell már meg tudott fogalmazni a traumáinkra: „Elmagyaráznád. kikiabálnád, nem bírsz a szóval. „…” Ugye kimondanád mennyire bánt. Tudom milyen… ”

A Bunkerrajzoló – Zenés élettörténet-rekonstrukció*
a Pannon Várszínház és az Athenaeum Kiadó közös produkciója

Kőszínházi ősbemutató:
2016. november 5. szombat, Veszprém Hangvilla
Budapesti bemutató:
2016. november 14. hétfő, Thália Színház

Alkotók:
Géczi János, Likó Marcell
Színpadra alkalmazók:
Vándorfi László, Molnár Ervin, Lenchés Márton
A produkcióban részt vevő főszereplő színészek, táncművészek:
Szelle Dávid, Szente Árpád Csaba, Kékesi Gábor,
Krámer György Harangozó-díjas táncművész, koreográfus,
Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművész, valamint
Doriane Niabe az RTL-Klub tehetségkutató műsorán, a Hungary’s Got Talent-ben feltűnt fiatal énekesnő

További információ: www.pannonvarszinhaz.hu

Géczi János: A Bunkerrajzoló – Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció, Athenaeum Kiadó, 2015

tn_205x300_139435774

Az írás címe a könyv egyik gondolatából, a dőlt betűs záró gondolatok a Vad Fruttik zenekar Tudom milyen című számából Géczi János és Likó Marcell szövegei alapján lettek kiemelve.

 

, ,