Etno-Szalon a Múzeumok Majálisán

A Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben május 21-22-én megrendezett kulturális fesztivál idén a 19. századi majálisok hangulatát idézi meg. A programban különleges helyet foglal el a Néprajzi Múzeum Etno-Szalon elnevezésű helyszíne, ahol a látogatók az új épület nyertes pályázatát és az útra keléssel kapcsolatos további terveket is megismerhetik, és egy rendhagyó lábbeli gyűjtésben is részt vehetnek.

A 19. századi majálisok atmoszférájának kulturális forgatagában jelenik meg az Etno-Szalon, ahol mindkét nap izgalmas témákkal és öt órai teával várják az érdeklődőket. A szalonban beszélgetést szerveznek például a múzeum migráns kutatása fotódokumentációjáról és a közvetlen, személyes kapcsolatra épülő információ-gyűjtés tapasztalatairól. A múzeum ősszel nyíló lábbeli kiállításának rendhagyó szempontjait, a cipők térben és időben való 360 fokos körbejárhatóságát is megismerhetik az érdeklődők a kiállítás vezető kurátora, Fülöp Hajnalka tolmácsolásában. A tárlathoz kapcsolódva a Néprajz Múzeum munkatársai felhívást hirdetnek: saját készítésű, egyedi designnal rendelkező cipőket várnak, melyek részei lehetnek az őszi kiállításnak! Emellett cipődekorációk és giga cipőfűző készítés is várja az érdeklődőket különleges teákkal és teázással kísérve. Az Etno-Szalonban a Magyar Néprajzi Társaság munkatársaival és kiadványaival is találkozhatnak az érdeklődők.

A Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben készül el az új Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új otthona.  Az új épületet a magyar Napur Architect Kft. építésziroda által vezetett konzorcium tervezheti az Ötvenhatosok terére. A majális közönsége az Etno-Szalonban megismerheti magyar tervezők középen a felszín alá „csúszó”, zöld tetős épületének különleges megoldásait, a technológiai és funkcionális elképzeléseket, a tervezett épület fenntarthatóságát, a környezettel kapcsolatos párbeszédet is. Az ötvenhatos emlékmű két oldalára tervezett, föld alatt összekötött múzeummal 140 év után végre a gyűjteményéhez méltó otthonba költözhet a több százezer műtárgyat őrző intézmény – a költözés, útra kelés is téma lesz a szalonban.

A hazai múzeumok országos seregszemléjének már a kezdettől állandó vendége a Néprajzi Múzeum. Színes programjaival az elmúlt 20 évben nem csak tárlatait, gyűjteményi anyagát mutatja be, de az etnográfia kutatási irányairól, törekvéseiről, a múzeumok társadalmi szerepvállalásáról is párbeszédet folytat az érdeklődő közönséggel.

Forrás: Néprajzi Múzeum
,