Először Magyarországon a mesteri zongorista

Shai Maestro öt évig zenélt Avishai Cohen zenekarában, de amikor az izraeli bőgős 2012-ben Budapesten koncertezett, sok jazzrajongó bánatára már nem ő ült a zongoránál. Május 23-án végre a magyar rajongók is hallhatják, hiszen saját triójával lép fel a Fesztivál Színházban.   

Shai Maestro - Fotó: Shervin Lainez

Shai Maestro – Fotó: Shervin Lainez

A huszonkilenc éves Shai Maestro játékában a zenekritikusok szerint egyszerre jelenik meg az érett ízlés, az alázat, a technikai tudás, a kiegyensúlyozott, magas érzelmi töltés és a hangszer által megkövetelt maximális kompetencia. Akárcsak egy igazi mester, ahogy a neve is utal rá.

Az izraeli születésű Maestro nyolc évesen találkozott először a jazzel, mégpedig Oscar Peterson Gershwin albumán. Bár akkor már három éve zongorázott, Peterson könnyed, szinte légies játéka és Gershwin dalai teljesen ámulatba ejtették, mesélte egy interjúban. Tehetsége nem maradt sokáig felfedezetlen, 2002-ben megnyerte hazájában a Jazz Sings versenyt, majd a rákövetkező évben ismét diadalmaskodott. Nem csoda, hogy egy öt hetes nyári zenei kurzus után a neves bostoni egyetem, a Berkelee College of Music teljes ösztöndíjat ajánlott fel az akkor mindössze 16 éves csodagyereknek. Bár rettentően csábította, Maestro visszautasította a lehetőséget. Ez utóbbi végül sorsdöntő lépésnek bizonyult, hiszen nem sokkal később maga Avishai Cohen hívta a triójába zenélni. Közel öt évig, 2011-ig járta a világot Cohennel és a dobos Mark Gulianaval, szinte összes jelentős hangversenyteremben és fesztiválon megfordult, és négy albumon működött közre.

2009-ben New Yorkba költözve elérkezettnek látta az időt, hogy saját művészi elképzeléseit érvényre juttatva együttest alapítson. 2010 júliusában a perui bőgős Jorge Roederrel és Lee Konitz egykori dobosával, Ziv Ravitzcal megalapították a Shai Maestro Triót. Első albumukat nemcsak a közönség, hanem a kritikusok és zenésztársak is lelkesen fogadták. A trió évi 60-80 koncertet adott a világ körül, olyan neves muzsikusokkal megosztva a színpadot, mint Chick Corea, Tigran Hamasyan vagy éppen Diana Krall. A zenekar színpadi műsora hihetetlen széles spektrumot ölel fel: lemezeiken a romantikus balladák váltják a már szinte rockba hajló szerzeményeket. Legutóbbi, sorban harmadik Untold Stories című albumukon főleg saját darabok hallhatóak. Nate Chinen, a New York Times kritikusa szerint Maestro zenéje „átgondolt és melodikus”, John Fordham, a The Guardian újságírója szerint pedig a zongorista szólókarrierjét mindenképpen figyelemmel kell kísérnünk.

A budapesti koncerten Ziv Ravitz helyett a 25 éves, svájci multiinstrumentalista zenész, Arthur Hnatek ül majd a dobok mögé. Az Erik Trufazzal és Tigran Hamasyannal is turnézó dobos alig volt 15 éves, amikor 170 dobos közül megnyerte a svájci Altishofen dobos versenyt, 16 évesen pedig ösztöndíjjal ment New Yorkba zenét tanulni.

Shai Maestro Trio
2016. május 23. hétfő 20:00 — 21:45
Fesztivál Színház
Shai Maestro – zongora, Jorge Roeder – bőgő, Arthur Hnatek – dob
További információk: https://www.mupa.hu/program/shai-maestro-trio-2016-05-23_20-00-fesztivalszinhaz

Forrás: Müpa