Májusban újra Határon Túli Magyar Színházak Szemléje

Május 18-án indul a Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, ahol öt napon keresztül három színpadon kilenc produkciót láthat majd a közönség.

Május 18-án, szerdán – a Nagyszínpadon – a kassai Thália Színház produkciójával veszi kezdetét a színházi szemle. Moliére Mizantrópját Czajlik József állította színpadra. Az előadás olyan aktuális és izgalmas témákat boncolgat, mint a szólásszabadság, a másik személyes autonómiája, az ízlés képlékenysége, az igazmondás határai, a társas élet buktatói, a megállapíthatatlan átmenet empátia és elvtelenség, tolerancia és gyávaság között.

kassai Thália Színház: Mizantróp

kassai Thália Színház: Mizantróp

Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat mutatja be Fade out című mozgásszínházi produkcióját, melynek rendező-koreográfusa Györfi Csaba.

András Lóránt Társulat: Fade out

András Lóránt Társulat: Fade out

Május 19-én, csütörtökön a nagyváradi Szigligeti Színház költözik a Nagyszínpadra, ahol Csiky Gergely: Buborékok című vígjátékával nevetteti meg a közönséget. Az előadást Novák Eszter rendezte.

Szigligeti Színház: Buborékok

Szigligeti Színház: Buborékok

Szintén ezen a napon az Arizona Stúdió közönsége a Marosvásárhelyi Egyetem produkcióját, Egressy Zoltán 4×100 című tragikomédiáját láthatja, amelyet Sebestyén Aba jegyez rendezőként.

Marosvásárhelyi Egyetem: 4x100

Marosvásárhelyi Egyetem: 4×100

Május 20-án, pénteken a Yorick Stúdió előadásában Székely János Dózsa című monodrámáját tekinthetik meg. Rendezője Török Viola, Sebestyén Aba pedig ezúttal a színpadon lesz látható, ő formálja meg az egykori vezért.

Yorick Stúdió: Dózsa

Yorick Stúdió: Dózsa

Ugyancsak május 20-án az Új Stúdióban az Újvidéki Színház művészei, az ikonikus francia énekesnőről, Édith Piafról szóló Piaf–marche / Piaf–menet című előadást adják elő, Mezei Kinga rendezésében és főszereplésével.

Újvidéki Színház: Piaf menet

Újvidéki Színház: Piaf-menet

Május 21-én, szombaton az Arizona Stúdióban a Spectrum Színház Matei Visniec: Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című darabját láthatják. A Franciaországban élő román szerző Csehov-továbbgondolását Török Viola rendezte.

Spectrum Színház: Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről

Spectrum Színház: Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről

A Nagyszínpadon ezen az estén ismét egy Moliére-darab, az Úrhatnám polgár című komédia lesz látható, melyet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mutat be, Sardar Tagirovsky rendezésében.

Úrhatnám polgár

Tamási Áron Színház: Úrhatnám polgár

Május 22-én, vasárnap a fesztivál záróelőadásaként, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkcióját, Lev Birinszkij: Bolondok tánca című darabját nézhetik meg az érdeklődők, amelyet a 4×100-hoz hasonlóan Sebestyén Aba állított színpadra.

Szabadkai Népszínház Magyar Társulat: Bolondok tánca

Szabadkai Népszínház Magyar Társulat: Bolondok tánca

A hagyományokhoz híven a Thália Színház a már megszokott kedvezményes jegy- és bérletárakkal várja a fesztivál közönségét! Bővebb információ folyamatosan a színház honlapján lesz olvasható.

Forrás: Thália Színház
,