Jovanovics Tamás: Éj-mélyből fölzengő

Jovanovics Tamás egyéni kiállításával folytatódik a Várfok Galéria tavaszi évada. A Várfok Galériában és Várfok Project Roomban megrendezésre kerülő tárlat gazdag válogatást mutat be Jovanovics eddigi korszakaiból, felölelve az elmúlt 12 év munkásságát.

Jovanovics Tamás (1974, Budapest) tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, az Aix-en-Provence-i Université de Provence-on és a londoni Slade School of Fine Arton végezte. 2009-ben elnyerte a milánói Premio San Fedele kurátori különdíját és szintén ebben az évben három hónapos ösztöndíjjal a New York-i Harlem Studio Fellowship Artist in Residence programján vett részt.

Rendszeres jelleggel állít ki Londonban, Milánóban és Bécsben, ezen kívül számos nagyvárosban – Berlinben, Brüsszelben, Moszkvában, New Yorkban, Rómában – láthatta már a közönség munkáit. 2014-ben egyéni kiállításai nyíltak a Kiscelli Múzeumban, a Várfok Galériában, a milánói Maab Galériában, 2015-ben részt vett a svájci Luganóban található Cortesi Gallery csoportos kiállításán, ahol olyan világhírű művészek mellett szerepeltek munkái, mint például Gianni Colombo, Jason Martin, François Morellet, Otto Piene és Paolo Scheggi.

Jovanovics alkotásait színes ceruzavonalak hálózatával létrehozott illuzionisztikus térmezőként értelmezhetjük. A vonal szigorú szabályok közé szorításával a színek kapnak elsődleges szerepet, az általuk létrehozott ritmusok zenei ütemeket, szekvenciákat idéznek. A színek által meghatározott térben feloldódik a gravitáció érzete, egy lebegő, időtlen mező tárul elénk, mely ellenpontozza a körülötte lévő fal súlyos valóságát. A látogató kibillenve mindennapi, földközpontú világából, egy időtlen és távolságokat nyitó festői térben találja magát, metafizikus vonal-struktúrák és éteri szín-rezgések által behálózva.

Megnyitó:
2016. május 19. csütörtök, 19:00 – 21:00
Várfok Galéria, 1012 Budapest, Várfok u. 11.
A kiállítás nyitva: 2016. május 20 – 2016. június 18., kedd – szombat 11 és 18 óra között.

Forrás: Várfok Galéria