Tízéves a kontinens legnagyobb koncerttermi orgonája

A Müpa hangszeróriásának számtalan arcát megismerheti a közönség az Orgona10 fesztiválon május 21-22-én. A családi programokat és orgonaépítő műhelyt is felvonultató hétvégi eseménysorozat Mácsai Pál és Fassang László Orgona-sztorik sorozatának új előadásával nyílik, a fináléról pedig a párizsi Notre-Dame világhírű orgonistái gondoskodnak. A bérletvásárlók a hangszer legkisebb sípját kapják ajándékba.

Orgona10A kontinentális Európa legnagyobb koncerttermi hangszere, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 6712 síppal, 92 regiszterrel és 5 manuállal felszerelt orgonája 2016 májusában lesz tízéves. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra és a stuttgarti Orgelbau Mühleisen együttműködésében, német és francia romantika korabeli hangszertervezési hagyományok figyelembe vételével megépített hangszert 2006 májusában avatták fel. Az orgona műfaj évről évre egyre több szeletét hódította meg a jelenleg tíz műfajt számláló Müpa-repertoárnak, és manapság már az intézmény programjainak és bérleteinek állandó eseményeit képezik a szólóestek, mesterkurzusok, valamint az izgalmas Orgonapárbaj és a népszerű Orgona-sztorik sorozat.

A fesztivál a 2009-ben indult Orgona-sztorik sorozat hatodik részével nyílik meg május 21-én este. Mácsai Pál színművész és Fassang László orgonaművész műsorában felelevenedik az orgona története az aquincumi víziorgonától napjainkig, külön fejezetet szentelve a Müpa szinte végtelen számú hangszínt megszólaltatni képes csodahangszerének, miközben az orgonairodalom legjavából hangzanak el tételek, sok-sok érdekes információval megtoldva.

A kalandokra fogékony zenebarátoknak kedvez a fesztivál egyik legkülönlegesebbnek ígérkező koncertje, a már számos európai fesztiválon nagy sikert aratott Frank Zappa-projekt, amelyben három francia muzsikus az 1993-ban elhunyt legendás amerikai rockzenész műveit adja elő nem szokványos hangszer-összeállításban. Yves Rechsteiner orgonista és Henri-Charles Caget ütőhangszeres művész a lyoni Conservatoire professzorai, azaz a klasszikus zene felől, míg a Jimi Hendrixen és King Crimsonon nevelkedett Fred Maurin gitáros elsősorban a jazz és a fúziós zene területéről érkezett Zappa zenei világának meghódítására.

Május 22-én 10 és 19 óra között ingyenes programok, gyerekeknek szóló OrgonaExpedíció, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra orgonaépítő műhelye és interaktív családi előadás (A királynő álma) várja a gyerekeket és felnőtteket. Kiállítás nyílik az orgona első tíz évéről, és összeállítás látható a Müpa legemlékezetesebb orgonahangversenyeinek felvételeiből. Akik pedig a délutáni és esti koncerteket is meghallgatják, komplex orgonaélmény részeseivé válhatnak: három különböző műsor ad átfogó ízelítőt a hangszer rendkívüli képességeiből, Bach-négykezesektől kiindulva a protestáns egyházzene gyöngyszemein át az orgona méltán híres „zenekarszimulátori” tudásáig.

Ezek közül az első, Elekes Zsuzsa és Pétery Dóra koncertje Bach grandiózus életművéből nyújt izgalmas keresztmetszetet, és előadásuk alatt megfigyelhetjük azt is, milyen különbségeket rejt a sípokhoz mechanikus módon illesztett (ezért a billentésre érzékenyebben reagáló), illetve az elektronikus módon kapcsolt játszóasztalok igénybe vétele. Az őket követő műsorban a 20. századi protestáns egyházi zene legjelentősebb magyar alakja, Gárdonyi Zoltán műveiből szólal meg reprezentatív válogatás a komponista orgonaművész fia és unokája tolmácsolásában, a Gárdonyi-életművet legavatottabban ismerő Cantabile Regensburg Énekegyüttes közreműködésével.

A sorban harmadik, kora esti koncert egyik szenzációja a Junior Prima díjas orgonaművész, Szabó Balázs átirata Bartók ördögi nehézségű művéből, A csodálatos mandarin zenekari szvitből. A fiatal szólista a kortárs orgonaművészet jelentős alakjaként tisztelt Szathmáry Zsigmonddal lép fel, aki Kodály Marosszéki táncainak saját változatát adja elő. Ezt követően csendül fel – Magyarországon első alkalommal – Szathmáry Mors et vita című műve, majd a két orgonista együtt játssza Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményének erre az alkalomra elkészített közös átiratát.

A fesztivál május 22-én este 20 órakor kezdődő fináléja is különleges élményt ígér: az orgonamuzsika fellegvárának számító párizsi Notre-Dame két címzetes orgonistája egyazon hangversenyen játszik, sőt együtt hódol az orgonamuzsika különleges képzettséget és készségeket igénylő improvizációs gyakorlatának. A Matthias Beckert vezette Cantabile Regensburg Énekegyüttes a záróhangversenyen is fellép.

Az Orgona10 fesztivál bérletvásárlói az orgona legkisebb sípjának autentikus példányát, egy orgonaötvözetből készített, dísztokba helyezett eredeti darabot kapnak ajándékba. (Az ajánlat bérlet vásárlása esetén, a készlet erejéig érvényes.)

Orgona10
2016. május 21–22., Müpa
https://www.mupa.hu/programok/orgona10

Orgona10 / Facebook
https://www.facebook.com/events/473452262848025/

A Müpa orgonájáról
https://www.mupa.hu/rolunk/a-mupa-orgonaja

Forrás: Müpa
,