Hogy minden összecsengjen – konferencia a zenei nevelésről

A Pannon Filharmonikusok és a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetség közös konferenciát rendez 2016. május 6-án és 7-én a Kodály Központban. A szimpóziumon előadások és pódiumbeszélgetések, viták formájában szimfonikus zenekarok tehetséggondozással, zenei neveléssel kapcsolatos gyakorlatairól, zene és színház kapcsolatáról és aktuális közéleti-kulturális jelenségekről egyaránt szó esik majd. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

A kétnapos szakmai konferencia fókuszában a szimfonikus zenekarok, színházak és más intézmények zenei neveléssel kapcsolatos gyakorlati tevékenységei és lehetőségei állnak. A szervezők elsősorban a fiatalok tehetséggondozásával, zenei nevelésével foglalkozó szakembereket várják a közös gondolkodásra, hogy megtalálják azokat a stratégiákat és eszközöket, melyek segítségével az oktatás hatékonyabban segítheti a kultúrafogyasztás attitűdjének kialakítását egy gyermekben.

Május 6-án Dr. Páva Zsolt polgármester, Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kovács Géza, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége elnökének köszöntőjét követően a közönség a konferencia első, Zenei nevelés a szimfonikus zenekarok gyakorlatában című blokkja keretében a Szegedi Szimfonikusok, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a MÁV Szimfonikusok tehetséggondozó tevékenységéről hallhat előadásokat, illetve vehet részt az elhangzottakról szóló általános vitában. Délután a Zene és színház című programblokk a színházak oktatásban betöltött szerepét járja körül. Előadást tart többek között Neudold Júlia az Örkény Színház ifjúsági projektjéről, Kesselyák Gergely a miskolci Operafesztivál lehetőségeiről, illetve Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója az együttes fiataloknak szóló programjairól Tehetséggondozás, -fejlesztés, -segítés a Pannon Filharmonikusok gyakorlatában címmel. Az esemény moderátora Mácsai János lesz.

A konferencia részletes programja itt található. Az eseményen a részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött: a részvételi szándékot a posta@pfz.hu email címen vagy a 72/500-329-es telefonszámon jelezhetik az érdeklődők.

Forrás: Pannon Filharmonikus