Get Closer Budapest Jazz Fest 2016 – Harmadik nap

Szerző: Ványi Viktória

Akik ott lehettek az első alkalommal megrendezett Get Closer Budapest Jazz Fest-en, azoknak a hihetetlen mennyiségű minőségi zenei élmény felelevenítéséhez adnak támpontot a közölt rövid összefoglalók, akik elmulasztották a részvételt, azoknak kedvcsinálók, hogy máris készülhessenek a következő évi fesztiválra.

Richard Bona Quintet

A BG5 volt a harmadik felfedezettje a Get Closer tehetségkutatónak. Bille Gergő – trombita, Almássy Márton – tenor szaxofon, Bécsy Bence – gitár, Miskolczi Márk – basszusgitár, Szabó Sipos Ágoston – dobok. A zenekar 2013-ban kezdte el a közös munkát, 2014 óta gyakori fellépői a budapesti jazz életnek. A kvintett főként saját szerzeményeket játszik. Elsősorban groove-os stíluselemek valamint mainstream és avantgard jazz irányzatok dominálnak zenéjükben. A zenekar nevében szereplő BG a frontember monogramja, az 5 a quintet felállásra utal. Bille Gergő elmondása szerint a hangszerelési lehetőségeket ebben a formációban tudja a legteljesebben megvalósítani. A fiúk hosszú távra terveznek, a zene leginkább közösségi élményt jelent számukra, céljuk az önkifejezés és közönséggel való kapcsolat kiépítése.

A 2008-ban alakult Bass Loco underground életbe való beágyazottságát és népszerűségét mutatja, hogy fesztivál előzenekarai közül az ő koncertjükre látogattak el a legtöbben. A zenekar tagjai: Molnár Dániel – dobok, Tettamanti Tamás – trombita, szárnykürt, harsona Tomor Barnabás – basszusgitár, Weisz Gábor – szaxofonok, Czitrom Ádám – gitár.

A frontemberrel, Tomor Barnabással, többek között a várakozások szerint még idén megjelenő új lemeze kapcsán beszélgettünk.

Több formációban is játszol (Kardos-Tomor-Molnár Trio, hogy a nagy sikerrel futó Hendrix Projectet már ne is említsem). Ha jól értem a 2008-ban alakult Bass Loco a saját édesgyerek, a többiben meg tag vagy. Hogy jött az alapítás gondolata?

2007 körül ismerkedtünk meg Molnár Danival és már akkor felfigyeltem Tettamanti Tomira is. Egy alkalmi produkció koncertje után 2008 tavaszán felkértem őket az együttműködésre. Igazán 2004-ben kezdtem el a saját ötleteimet rendszerezni, akkor főleg a trombita, mint szólóhangszer ihletett meg. Idővel, ahogy én is és a Bass Loco is fejlődött, változott, minden tervezés nélkül spontán bővült a trió.

A személyi átfedések nyilván nem véletlenek, a zenésztársakkal mi a közös nevező, mitől működtök jól együtt?

Az évek alatt sorra megismerkedtem olyan zenésszel, akiket szívesen kísértem volna. Mint kiderült, az együtt zenélés gondolata őket is foglalkoztatta, így jött létre a KTM Trió Kardos Danival és a Hendrix Project Lamm Dáviddal, mindkét esetben Molnár Danival a doboknál. A zenésztársakkal a legfontosabb közös nevező a hasonló ízlés, gondolkodásmód, nyitottság és a kölcsönös tisztelet egymás és a zene iránt.

Most mi a következő és van e hosszútávra megfogalmazott célod, elképzelésed a zenében vagy spontán alkat vagy?

Szeretném megjelentetni a tavaly novemberben az A38 Hajón adott szerzői estem hang- és képanyagát, jelenleg ezen dolgozom. Gyarapítanánk az új szólólemez anyagát és novemberre készülünk egy nagyobb Hendrix-esttel.

Tomor Barnabásról és aktuális koncertjeiről bővebb információt a www.barnabastomor.com weboldalon találhattok.

A fesztivál harmadik napján Petőcz András foglalta el az irodalmi színpadot, két kalapot, egyben szerepet váltogatva. Mózes Tamara zongora, ének és Nemes Janó fúvós hangszerek zenei kíséretében monoton, szinte kántálással is felérő előadással kísérelte meg visszaadni a jazz lüktetését és hangsúlyt adni mondanivalójának.

A Richard Bona Quintet kései színpadra lépését pattanásig feszült várakozás kísérte. Vitán felül áll Richard Bona muzikalitása, kicsit elcsépelt a világsztár jelző, de rá igaz, hisz az egész világon ismert és elismert zenész. Életútja is inspiráló, igazi hamupipőke történet, ahogy Kamerunban a kis Bona Penda Nya Yuma Elolo maga készítette hangszerein játszik és nemsokára a helyi templom közönsége után a Nagy Alma is csodálattal adózik a tehetségének.

Jó volt nézni, ahogy élt a színpadon. Mosolygós, életvidám személyiségéből adódhatott egyetlen kritikai megjegyzésem. Két stand up one man show között zenéltek és nem fordítva. Vicces volt politikai töltetű magánszáma, aranyosan próbálgatta magyarul a Fordulj ide mátkám asszony népdal szövegét, tapsoltatta a közönséget, csak ugye mindezt a másfél órás koncert időkeretének terhére. Nincs más megoldás, legközelebb is el kell menni meghallgatni, hisz belőle ennyi biztosan nem elég.

Richard Bona Quintet

Richard Bona Quintet

Richard Bona Quintet

Richard Bona Quintet

Richard Bona Quintet

Richard Bona Quintet

Richard Bona Quintet

Richard Bona Quintet

Fotók forrása: Get Closer

Kapcsolódó cikkek:
Get Closer Budapest Jazz Fest 2016 – Első nap
Get Closer Budapest Jazz Fest 2016 – Második nap