MODERNITY X HUNGARY – Magyar művészeti fesztivál New Yorkban

Modernity X Hungary címmel 2016. május 7. és augusztus 14. között különleges összművészeti fesztivál várja az érdeklődőket New Yorkban. A Guggenheim Múzeum Moholy-Nagy László életművét bemutató nagyszabású kiállításához is kapcsolódó további események négy kiemelt helyszínen művészeti kiállítások, kortárs könnyű- és komolyzenei koncertek segítségével idézik meg a magyar kultúrtörténet egyik legizgalmasabb időszakát, a magyar modernizmust és annak máig ható örökségét. Az esemény fő támogatói a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet, a programok koordinációját a New York-i Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, a programhoz kapcsolódó diplomáciai tevékenységeket a New York-i Főkonzulátus végzi. A művészeti tartalmak létrehozásában a fesztivál együttműködő partnere az Art Market Budapest, a Budapest Music Center és az New York-i Alma-On-Dobbin művészeti alapítvány.

László Moholy-Nagy Photogram. 1920s /1973 silver gelatin print [circles and rectangles] p.82 Photo Credit: Hungarian Museum of Photography

László Moholy-Nagy Photogram. 1920s /1973 silver gelatin print
[circles and rectangles] p.82
Photo Credit: Hungarian Museum of Photography

A New York-i Guggenheim Múzeum Future Perfect címmel rendez nagyszabású kiállítást 2016. május 27. és szeptember 7. között, így állítva emléket a 70 éve elhunyt Moholy-Nagy Lászlónak. A tárlat, mely a Múzeum központi terében, a Rotunda körkörös folyosóin nyer elhelyezést, 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművét.

A kiállítást számos kísérőprogram gazdagítja, ezek közül a Moholy-Nagy munkásságát a késő modern elektronikus zenei reflexiók felől vizsgáló főeseményt a Múzeum a magyar féllel közösen prezentálja, több kisebb esemény mellett. A zenei zászlóshajó-program felkért közreműködői ifj. Kurtág György és a Budapest Music Center. A Rotundában ismert és ritkábban hallott szerzők művei szólalnak meg, így Eötvös és Ligeti mellett Pongrácz Zoltán és Winckler Péter darabjai. Az elektronikus zenei válogatást Moholy-Nagy a zene és a vizualitás összekapcsolására törekvő írásai ihlették. Videoprojekciók fogják megfesteni a Múzeum belső falait, továbbá egész este és éjjel hallgatható lesz a Magyar Rádióból indult magyar elektronikus kortárs zenéből készített válogatás. Igazi New York-i esemény lesz, egyszerre hatalmas – már csak a tér miatt is – de egyaránt merész és kísérleti.

A Modernity X Hungary keretében, annak kiemelt programelemeként, a fesztivál ideje alatt a világ egyik legjelentősebb képzőművészeti központjában, a New York-i galéria negyedeként ismert Chelsea városrészben található kiállítóhelyen fotóművészeti kiállítások irányítják majd a figyelmet Moholy-Nagy László személyének és művészetének apropóján a 20. század és napjaink magyar fotóművészetére. A programsorozat keretében létrejövő két, a magyar fotográfia történetében példaértékű fotóművészeti tárlat anyagában a XX. századi világhírű magyar mesterek – Moholy-Nagy László, André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa vagy Brassaï – munkássága mellett hangsúlyos szerepet kapnak a magas művészeti kvalitású, de az amerikai és nemzetközi közönség számára még kevésbé ismert magyar fotóművész-generációk is, köztük kiemelten a szocializmus korának neo-avantgárd és a 21. század kortárs alkotói. A két tárlaton mintegy 170 fotóművészeti alkotás kerül bemutatásra, többek között olyan partnerek kiemelkedő közreműködése révén, mint a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

A Balassi Intézet New York – Magyar Kulturális Központ és az Art Market Budapest közreműködésével, a New York-i Alma-On-Dobbin művészeti alapítvány szervezésében létrejövő, 2016. május 7. és július 30. között megtekinthető fotóművészeti tárlatok számos különlegességgel szolgálnak. A kiállításokon bemutatott válogatások kiemelkedő művészeti értéke és különleges szakmai koncepciója a 20. századi magyar származású klasszikusok alkotásaira reflektálva New Yorkban eddig soha nem látott gazdagságban prezentálja a jelen és az elmúlt mintegy ötven év hazai fotóművészetét. Az érdeklődőket olyan meglepetésekkel várják a szervezők, amelyek még a Guggenheim Múzeum kiállításának látogatói számára is újdonságként szolgálnak majd. A május 7-én nyíló kiállításon például egy valódi művészettörténeti ritkaság, Moholy-Nagy László 1941-ben készült Light Machine című színes filmje is látható lesz, majd május 24-én, néhány nappal a Guggenheim Múzeum kiállításának megnyitása előtt sor kerül Moholy-Nagy korszakalkotó Telehor 1 (1936) című magazinja facsimile kiadásának amerikai könyvbemutatójára is annak svájci kiadója, a Lars Müller Publishers közreműködésével.

Kiemelkedő magyar jazzmuzsikusok is készülnek New York-ba, ahol jól ismert stílusuktól alkalmanként eltávolodva igyekeznek a jazz felől interpretálni a magyar modernizmus örökségét – legyen szó akár Bartókról, akár Moholy-Nagyról. Párniczky András Bartók-átdolgozásai New York-ban is egyedülállóak lesznek, ahogy a magyar és magyar roma etnojazz kiemelkedő képviselői, a Balázs Elemér Group is hasonlóan az örökségtől a jelenig igyekszik eljutni zenéjében – Bartókot ismét csak útba ejtve.

Kivételes alkalom, egyben az egész sorozat záróeseménye lesz, amikor az 1956-ban emigrált Ligeti György fia, Lukas Ligeti Hommage à Moholy-Nagy című darabjának ősbemutatójára kerül sor 2016. augusztus 14-én. A koncert során Lukas Bauhaus-inspirálta darabjait mutatja be. Ez a záróprogram egyszerre reflexió a magyar történelemre, valamint párbeszéd a kortárs művészet és a modernizmus meghatározó korszaka között.

Modernity X Hungary New York – 2016. május 7 – augusztus 14. – Program

Forrás: Balassi Intézet