Közel 40 előadás az ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén Kaposváron! – A részletes program már elérhető!

Csaknem negyven előadásból válogathat a közönség az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében május 2. és 7. között megrendezett VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.

biennale-kreativ

Az ország legnagyobb, immár nyolcadik alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiváljának versenyprogramjában a 2014. január 1. és 2016. január 31. között Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vesznek részt. A válogató idén Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője volt, aki közel 120 előadás megnézése után választotta ki azt a huszonnyolcat, amelyek bekerülhettek a versenyprogramba. A külföldi produkciók, valamint a legkisebbeknek (0-4 éveseknek) szóló előadások versenyen kívül, a „Small Size – Performing Arts for Early Years” (Előadó-művészet a legkisebbeknek) nemzetközi fókuszprogram keretében tekinthetők meg.

A magyar társulatok közül a fővárosi Nemzeti Táncszínház, a Kolibri Színház, a Budapest Bábszínház, a Közép-Európa Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely, a Bethlen Téri Színház, a Bozsik Yvette Társulat, a Juhász Kata Társulat, a Mentőcsónak, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Színház-és Filmművészeti Egyetem és a Nézőművészeti KFT előadásait láthatja a közönség, a vidéki városok közül Zalaegerszegről, Győrből, Kaposvárról, Kecskemétről, Veszprémből, Pécsről, Dunaújvárosból, Tatabányáról, Szombathelyről, Hottóról, valamint a szlovákiai Kassáról érkeznek produkciók a Biennáléra.

Az idei versenyprogramban az alábbi produkciók vesznek részt:
Jászai Mari Színház (Tatabánya) – Kutyafül, macskakő, egérút (3-6 év)
Bozsik Yvette Társulat (Budapest) – Csizmás Kandúr (4-12 év)
Bóbita Bábszínház (Pécs) – Bagolykisasszony meséi (5+)
Csiky Gergely Színház (Kaposvár) – Sötétben látó tündér (5+)
Ziránó Bábszínház (Hottó) – Szekrénymesék (5 +)
Kabóca Bábszínház (Veszprém) – A négyszögletű kerekerdő (5+)
Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest) – mackóélet/mackóálom (5+)
Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros) – HEPP!!! (5-10 év)
Mesebolt (Szombathely) – Az égigérő fa (5-12 év)
Vaskakas Bábszínház (Győr) – Az új nagyi (6+)
Budapest Bábszínház (Budapest) – Hókirálynő (6+)
Kolibri Színház (Budapest) – A trollgyerek (6+)
Ciróka Bábszínház (Kecskemét) – Lúdas Matyi (6+)
Juhász Kata Társulat (Budapest) – Bemelegítés (8-12 év)
MárkusZínház (Pécs) – Hős Miklós (8+)
Kerekasztal (Budapest) – A széttört tál (9-11 év)
Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg) – Kövek (12+)
Nemzeti Táncszínház-Közép-Európa Táncszínház-Káva Kulturális Műhely-Bethlen Téri Színház (Budapest) – Igaz történet alapján (12-14 év)
Mesebolt (Szombathely) – Hideg szív (12-18 év)
Kolibri Színház (Budapest) – kettős:játék (12+) (prezentáció formájában bemutatott előadás)
Vaskakas Bábszínház-ESZME (Győr) – Az időnk rövid története (13+)
Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg) – Semmi (13-19 év)
Csokonai Színház (Debrecen) – Verona, 1301 (13-19 év)
Thália Színház (Kassa) – Akárkik (14+)
Csiky Gergely Színház (Kaposvár) – Becsületbeli ügy (14+)
Vojtina Bábszínház (Debrecen) – Lomtalanítás (15-16 év)
Nézőművészeti KFT (Budapest) – Soha senkinek (15+)
Mentőcsónak (Budapest) – Szociopoly (17+)

A fesztivál „Small Size” fókuszprogramjában a Vaskakas Bábszínház Tütü-tutu autó, a Kolibri Színház Csip-csip csóka, valamint a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz című előadásait láthatja a közönség. A szekció nemzetközi válogatásában mutatkozik be a finn Dance Theatre Auraco Me-me című legkisebbeknek szóló produkciójával, valamint Belgiumból két társulat: a Théâtre de la Guimbarde a Sweet&Swing, a Theater de Spiegel pedig a SLEEVZ című előadást hozza el a Biennáléra – a külföldi produkciók a fesztivál ideje alatt két alkalommal is megtekinthetők.

A versenyen kívüli kiemelt programok között szerepel a K.V. Társulat–Kolibri Színház Függésben és a Mentőcsónak Újvilág című ifjúsági előadása, valamint a Magyar Állami Operaház, a MoltOpera és a Kolibri Színház közös produkciója, a Szökdelés a szerájból. (Ez utóbbi előadással kapcsolatban még folynak a tárgyalások a Biennálén való részvételének megvalósításáról.)

A Biennálé szakmai programjának keretében kerül sor Kun Attila (Közép-Európa Táncszínház) „Táncismereti mozgásóra, avagy mozgásismereti táncóra” című workshopjára, ezt követően pedig a Nemzeti Táncszínház „Horda2” produkciójáról szóló módszertani filmet láthatják az érdeklődők.

A fesztivál helyszínei a Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ lesznek, az osztályterem-színházi előadásokat pedig egyeztetett iskolai helyszínen fogják bemutatni.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazzák.

A részletes program az alábbi linkre kattintva letölthető: 

VIII. Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Biennálé Program

A műsorfüzet pdf formátumban letölthető innen:

VIII. Kaposvári Nemzetközi Assitej Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé műsorfüzet

Forrás: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
, ,