Élménypontokkal gazdagodik májustól a szentendrei Skanzen

Új, élményszerző helyekkel,  úgynevezett élménypontokkal bővül májustól a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol Mesekert játszótér, Csodacsűr, Gyerekgazdaság, Kisbolt, Bábszínház, és Fényképész műterem is várja majd a gyerekeket.

A Mesekert játszótéren olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok vagy A kismalac és a farkasok. A játékok között táncoltató hinta, kakasos mászóoszlop, mókuskerék található. A varázslatos játszótér Kő Boldizsár szobrászművész és alkotótársainak keze munkáját dicséri – mondta el Arnóti Edit, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.

Óriásira nagyított tárgyak töltik meg a Csodacsűrt, ahol egy terített asztal elemeit jelenítik meg, többek között tejes köcsögöt, kenyeret, kolbászt. A hatalmas tárgyakban az általuk szimbolizált munkafolyamatokat lehet megismerni interaktív eszközök segítségével, például a kenyérben a vetésről, az aratásról, az őrlésről és a kenyér elkészítésről tudhatnak meg sok fontos információt a gyerekek.

Egy másik helyszínen, a Gyerekgazdaságban süthetnek-főzhetnek a konyhában a gyerekek, kemencébe vethetik a kenyeret, a porta istállójában lovacska várja az abrakot, az udvaron mágneses disznó eteti malacait, tehén várja, hogy megfejjék, a megfáradt gazdákat pedig tyúk, kakas és csibe formájú hinták és ülőkék fogadják. Az istállóban felhalmozott szalma ugrálóként szolgál.

A Skanzen munkatársa emlékeztetett arra, hogy egy gazdasághoz konyhakert is tartozik, a kiskertben valódi zöldségeket vetettek, míg a tanulókertben a játék hagyma, játék répa ültetését és betakarítását próbálhatják ki a gyerekek.

A szerepjátékokra is jó lehetőséget kínál a Kisbolt, ahol bárki boltosnak állhat, fogadhatja a vevőket a gyerekekre méretezett pult mögött. Az ifjú boltosok kihúzhatják az izgalmas árucikkeket rejtő fiókokat, megemelhetik a liszteszsákot, beletúrhatnak a babba, beleszippanthatnak a fűszerek rekeszeibe.

„Fontosnak tartottuk, hogy kézbe foghatók, mozgathatók, megszagolhatók és megtapasztalhatók legyenek a tárgyak” – hangsúlyozta Arnóti Edit, hozzátéve, hogy a játék során szórakozva tanulhatják meg azt is a gyerekek, hogy hány deka egy kiló, vagy hogy belefér-e öt deci petróleum a literes üvegbe.

Nem szokványos Bábszínházat kínálnak egy másik pajtában, ahol nemcsak néző lehet a betérő, hanem aktív résztvevő is. A gyerekek eljátszhatják kedvenc meséiket, új történeteket találhatnak ki, és mindehhez gazdag bábkészletet, színes háttereket, zajkeltő eszközöket és meseforgatókönyveket adnak segítségül.

A települések közösségi életében, a családok ünnepi eseményein egykor fontos szerepet betöltő Fényképész műteremben találja magát a látogató a múzeum egyik mezővárosi házában. A modern, digitális technika mellett az 1900-as évek elejéről származó fényképezőgéppel is dolgozhatnak az ifjú fotográfusok, akik a műtermek valaha elengedhetetlen kellékét, fényképészeti díszletet is használhatnak, és az itt készült képet haza is vihetik.

Az új élménypontok május 1-jétől várják a Skanzen hat helyszínén a gyerekeket.

Forrás: MTI

 

,