Ráérezni a küzdelem ízére

A küzdelem élvezete címmel nemzetközi csoportos kiállítás nyílik április 28-án a budapesti Stúdió Galériában. A kiállítás a sportot és a fizikai küzdelmet a test politikájával kapcsolja össze, s a személyes, privát megmérettetésektől a politikai és társadalmi harcokig jut el. A látogatók megismerkedhetnek a Zsidó Reneszánsz Boksz Klubbal, a kurd nőmozgalom „mosolygó forradalmával”, a korai magyar feminizmus elfeledett vezéralakjával, és egy terápiára járó, önkritikus művészpárral is.

Sandra and Simonida Selimovic MINDJPANTHER netre

A küzdelem élvezete (Enjoy Your Struggles) című kiállítás a mottóját egy bokszolási útmutatótól kölcsönözte, amely a küzdelem élvezetét, a kitartást és az elhivatottságot elengedhetetlennek tartja a győzelemhez. Ebből a sportolói attitűdből indulnak ki a nemzetközi csoportos kiállításon résztvevő művészek, akik a saját tapasztalataikon, illetve közös, társadalmi ügyeken keresztül közelítenek a mindennapos harcok kérdéséhez. A hangsúly nem az egymással való versengésen van, hanem azon, hogy a különféle küzdelmek hogyan tudnak egymáshoz kapcsolódni. Hogyan lehet saját küzdelmeinken keresztül mások helyzetét megérteni, egymástól tanulni és egymást támogatni?

Az ökölvívásból indul ki Flohr Zsuzsi projektje, a Zsidó Reneszánsz Boksz Klub, amely a zsidó sportegyesületek történetét eleveníti fel, az önkép és testpolitika kérdéseivel foglalkozik a bokszolás, a művészet és a performansz médiumán keresztül. A boksz itt nemcsak metafora: május elején a klub minden érdeklődőt – a teljesen kezdőket is – kétnapos boksz workshopra invitál a galériába.

Fotó: Michael Krebs

Fotó: Michael Krebs

A Bécsben élő szerb testvérpár, Sandra és Simonida Selimovic a kelet-európai roma és szinti közösségek elleni erőszakos cselekmények nyomán azzal foglalkozik, hogy felül lehet-e kerekedni a kirekesztésen a sporton keresztül. Lehetne-e például egy roma nő ma bokszbajnok Magyarországon?

A kiállítás két munkán keresztül foglalkozik az egyre jelentősebbé váló Kurd Női Mozgalommal, amely a szíriai Rojavában (Nyugat-Kurdisztánban) nemcsak a nők jogaiért, hanem a demokráciáért száll harcba. Hito Steyerl videóművész egykori barátnőjéről, Andreáról emlékezik meg: Németországban együtt forgattak kísérleti, feminista harcművészeti filmeket, mielőtt Andrea „éles” harcra váltott, csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz, és a mozgalom egyik mártírja lett. Dilar Dirik kutató és aktivista a kurd nők egyedülálló törekvéséről számol be, akik forradalmi politikai megoldásokat vezetnek be az általuk felszabadított területeken.

Schwimmer Lloyd collection Manuscripts and Archives Division The New York Public Library

A román művész-kurátor páros, Alexandra Pirici és Raluca Voinea kiáltványában egy új földtörténeti kor szükségességét hirdeti, amelyben a „női princípium” a meghatározó. A kiállítás kurátorai, Erdődi Katalin és Flohr Zsuzsi pedig közös munkájukban a korai magyar feminizmus kiemelkedő, de mára már jobbára elfeledett alakját, Schwimmer Rózsát idézik meg.

A politikai és társadalmi harcok mellett a kiállítás számos olyan alkotót mutat be, akik személyesebb, intimebb módon közelítenek a küzdelem kérdéséhez. Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla) Önkritikus portréja egy párterápiába enged betekintést. Szemző Zsófia a kiszolgáltatottság és a félelem érzéseivel foglalkozik rajzain keresztül, Toni Schmale pedig társadalmi nem és szexualitás, sport és fétis összefüggéseire fókuszál.

A küzdelem élvezete című kiállítás megnyitója április 28-án 19 órakor kezdődik a Stúdió Galériában (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület – Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.). A megnyitó estéjén Marty Huber angol nyelvű performansz-előadásában a sportolást a testről, a nemi szerepekről és az identitásról való gondolkodással köti össze, s az ezekhez kapcsolódó sztereotípiákra és elvárásokra kérdez rá adogatás közben.

Május 7-én és 8-án a Zsidó Reneszánsz Boksz Klub-projekt közreműködője, Tatiana Kai-Browne tart boksz-workshopot az érdeklődőknek. Előzetes tapasztalat nem szükséges, a részvétel regisztrációhoz kötött, bővebb információ és jelentkezés: jewish.renaissance.boxing.club@gmail.com

A május 21-ig látogatható kiállításon tárlatvezetéseket is tartanak majd.

Támogatók: Osztrák Kulturális Fórum, Osztrák Szövetségi Kancellária Művészeti és Kulturális Osztálya, Nemzeti Kulturális Alap

Bővebben: http://studio.c3.hu/

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1669297026664213/