Jókai Mór emlékét idézik fel hétvégén Balatonfüreden

Az irodalom mellett a zenéé és a táncé lesz a főszerep a csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó, 25. alkalommal meghirdetett balatonfüredi Jókai napokon – tájékoztatta az MTI-t a város önkormányzatának kulturális osztályvezetője.

Cserép László azt mondta, azt a pezsgést és sokszínűséget igyekeznek megteremteni a programkínálattal, amely Jókai, a legnagyobb magyar romantikus író életét és munkásságát jellemezte. Václav Haveltől az Audencia/ Vernisszázs című darab kerül színpadra a Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház koprodukciójában az Anna Grand Hotelben csütörtökön este.

A város híres Bergmann Cukrászdájában mutatja be a Jókai-napi kiskönyvet Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a sorozat szerkesztője pénteken – közölte Cserép László, hozzátéve, hogy a sorozat, amelyet 2004-től adnak ki, Jókai balatonfüredi, balatoni írásait tartalmazza, valamint a Jókait Balatonfüreden meglátogató kortársak cikkeit és olyan Jókai-írásokat, amelyek kötődnek egy-egy évfordulóhoz, irodalmi eseményhez.

A pénteki nap programjainak zárásaként gálaestet rendeznek az Anna Grand Hotelben, melyen fellép Cs. Nagy Ildikó, zongoraművész, Dónusz Katalin, énekművész, Módri Györgyi, színművész és Bánó Tamás gitárművész – részletezte az osztályvezető.

A szombati programok elsősorban a gyermekeket és a családokat szólítják meg. A város népszerű kirándulóhelyén, a Koloska-völgyben megrendezik a hagyományos bablevesfőző-versenyt. Délután néptáncos és népzenei együttesek szórakoztatják a közönséget, a legkisebbeket pedig népi játszóház és kézműves foglalkozás várja – mondta Cserép László.

A vasárnapi Jókai Majális szintén a Koloska-völgyben lesz, ahol ügyességi és szellemi vetélkedőkön vehetnek részt a vállalkozó kedvű családok.

Hozzátette: vasárnap lép a közönség elé a Tallabille zenekar, a Koloska Senior Néptánc Együttes, a Balatonfüred Néptánc Együttes, valamint a Teleszterion Színházi Műhely, a Csalóka Péter című vásári komédiával. Ezen kívül gyógynövénytúra és táncház várja a majális résztvevőit.

Cserép László beszélt arról is, hogy a Jókai-napok keretén belül írják majd alá a Vác és Balatonfüred között kötendő kulturális együttműködési megállapodást.

Forrás: MTI