Get Closer Budapest Jazz Fest 2016 – Második nap

Szerző: Ványi Viktória

Az időjárás lehűlt ugyan, de a hangulat korántsem. Mint szentjánosbogarak a fényre, úgy szállingóztak be egyesével, kettesével szombaton este az emberek a MOMKult előadóterébe. Megálltak pár percre, aztán leültek a parkettára, ahol a zene újabb dimenzióját is érezni. Az akusztikus és vizuális megtapasztalás mellett a zene pulzálása is megmutatja magát, ahogy a művészek energiáiból indulva a színpad részecskéi egyenként adják át a rezgést, ami így elér a hallgatóság ereibe és szívébe.

GFS

A tehetségkutató zsűrije által az aznapra felfedezésre méltó zenekarnak ítélt formáció a Chris Devil Trio volt. A tagok, Ördög Krisztián – szaxofon, Paczári Viktor – basszusgitár, Serei Dániel – dob. 2011-es alakulásuk óta nem ez volt az első elismerés, amit elnyertek és várhatóan nem is az utolsó.

Autentikus erő, ez jellemzi a magyar-szerb születésű Tóth-Bagi Csaba, Balkan Union zenekarát. Szeged üstököseként már egész fiatalon megtanulták a nevét a helyi blues-rock életben,  ahol azóta is a magyar Gary Moore-ként emlegetik. A világot jelentő deszkákat Al Di Meola mellett hódította meg, akivel egy magyarországi koncertjén szövődött ismeretség barátsággá alakult, így lett a világhírű gitáros hangmérnöke és turnészervezője. A 2011-ben az Enja Records gondozásában megjelent Aved Ivenda, Jön a tél című albumában jazz-be oltotta a magyar, szerb, macedón, bolgár, török és horvát népzenét. Erről és a még az idén megjelenő legújabb Balkan Union cd-ről hallhatott számokat a fesztivál közönsége.

Az esten a zenekar tagjai voltak, Kertész Ákos – dob, Máthé László – basszusgitár, valamint vendégjátékkal Nagy János – billentyű.

Az irodalmi színpad a második estén Zalán Tibor írót és Binder Károly zongoraművészt, a Zeneakadémia jazz tanszékének vezetőjét várta. Sztravinszkij álma Bartók Béláról című megrendítő erejű Zalán verset adták elő. A költő és zongorista régi barátságot ápol, ami összeszokott előadásukon is érezhető volt.

GFS Trió

GFS Trio

Kubai életérzés és olasz dolce vita indiai fűszerezéssel. A Magyarországra már ismerősként járó, világhírű GFS Trio védjegye, hogy aki ellátogat a koncertjükre nem csupán zenészeket lát a színpadon. Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, a DownBeat Magazin ötszörös év legjobb ütőhangszerese cím birtokosa, Paolo Fresu olasz trombitás, kísérletező kedvű zeneszerző és Omar Sosa kubai zongorista, zeneszerző, mind igazi előadóművészek, akik amellett, hogy hangszereik mesterei, komplett performansszal is szórakoztatják a nagyérdeműt. Így nem kell meglepődni egy-egy szájdob szám után következő éteri indiai meditáción sem, melyek időnként hol döbbent csöndet, hol nevetést váltnak ki a közönségből, ők így hárman eséllyel pályázhatnának a világ nyolcadik csodája címre.

GFS

GFS

GFSGFSGFS

Kapcsolódó cikk: Get Closer Budapest Jazz Fest 2016. – Első nap

Bővebb információ a Get Closer-ről: http://www.getcloserconcerts.com/

Fotók forrása: Get Closer
,