Vidróczki variációk – etno-szimfonikus koncert

A Honvéd Férfikar az alig két vagy három, európai, hivatásos férfikar egyike. Aki egyszer is hallotta őket, biztosan nem tudta kivonni magát különleges hangzásuk élménye alól. Most ismét remek alkalmat kínál élményszerzésre a Honvéd Férfikar április 29-i, 19 órakor kezdődő koncertje a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A hangverseny programja is különleges. A „Vidróczki variációk” etno-szimfonikus koncert alapjául a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára szolgál, de nem eredeti formában, hanem kizárólag az irántuk érzett rajongásból született darabok által.

A zene tehát egytől egyig saját kompozíció – mondja Szirtes Edina Mókus, zeneszerző – instrumentális mű vagy dal. Amiből táplálkozik, az a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága, mélységes gondolatisága, amelyet az „újrazenésített” magyar népdalszövegek elevenítenek fel, valamint a balkáni vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, páratlan ritmikája, lendülete.

Az est karmestere Riederauer Richard

A koncert közreműködői:

Szirtes Edina Mókus – zenekarvezető, ének, hegedű, looper

Szokolay Dongó Balázs – tárogató, furulyák

Fabula Rasa zenekar – Szirtes Edina Mókus világzenei együttese: (Kertész Ákos – dob, Földes Gábor – nagybőgő, Varga Kornél – gitár, Cserta Balázs – fúvósok, Balogh Gusztáv – ének)

Vonósnégyes: (Kertész Endre – cselló, Hegyaljai Boros Zoltán – brácsa, Haraszti Krisztina – brácsa és Csonka Gábor – hegedű)

Pozan kvartett, valamint: Födő Sándor – perka, harmónium, zongora

Bővebb információ: http://www.honvedart.hu/

Forrás: Honvéd Férfikar