MITEM – Shakespeare és Wyspianski műveivel zárul a hétvégén a nemzetközi színházi fesztivál

Szombaton két Shakespeare-műből készült előadás, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Szaha Színház vendégjátéka, vasárnap a lengyel Teatr Wspólczesny Wyspianski-előadása látható a hétvégén záruló Madách Nemzetközi Színházi Fesztiválon (MITEM) a Nemzeti Színházban.

Szombaton délután a Gobbi Hilda Színpadon láthatja a közönség a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában a Vízkereszt, vagy amire vágytok című produkciót – olvasható a Nemzeti Színház honlapján.

Mint írják, a Vízkereszt Shakespeare komédiái sorában a legutolsó – szintézise mindannak, amit a szerző korábbi vígjátékaiban kipróbált és sikerrel színre vitt. A darab bonyolult, árnyalt emberi viszonyokat, testvéri, uralkodó-szolgai, baráti, de legfőképpen szerelmi kapcsolatokat taglal, túlmutatva a komédia műfaji sajátosságain. A fontosabb szereplők lényegében egyetlen érzelmet bontanak ki a darabban: a viszonzatlan, reménytelen szerelem motívumát, és a sok semmibe futó érzelem tragikus felhangot visz a műbe.

Szombat este a nagyszínpadon lesz látható a Titus Andronicus nyomán készült különleges, Tiit című produkció: Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház hagyományait ötvözte Shakespeare művével.

Az oroszországi P. A. Ojunszkij Szaha Színház előadása szaha nyelven magyar felirattal látható. A látványos, ősi rítusokra emlékeztető előadásban Shakespeare érett műveinek – köztük a Rómeó és Júliának, a Hamletnek, a Lear királynak és az Othellónak – a motívumai Quentin Tarantino filmes világának expresszivitásával erősödnek fel.

Shakespeare véres tragédiájának hőse, Titus Andronicus, a római hadvezér annyi szenvedést, veszteséget él át a történet során, hogy az már ép ésszel szinte fel sem felfogható – így a néző szembesülhet az emberi lét és halál irracionális dimenziójával.

Az előadások mellett szombaton Klütaimnésztrától Arkagyináig – Viteztől Ostermeierig címmel beszélgetésre is várják az érdeklődőket: 14 órától a Kaszás Attila Teremben Valérie Dréville és Trill Zsolt színművésszel beszélget színházi útjukról Rideg Zsófia és Verebes Ernő dramaturg. Valérie Dréville korunk egyik legjelentősebb francia színésznője, akit a MITEM közönsége Arkagyina szerepében láthatott Thomas Ostermeier Sirály-rendezésében.

Vasárnap 15 órakor a Nemzeti Színház 6 című előadását, Sardar Tagirovsky rendezését játsszák a Gobbi Hilda Színpadon. A 6-os számú kórterem című Csehov-novella nyomán készült produkció a MITEM-en angol felirattal látható.

A fesztivál záró előadásaként a szczecini Teatr Wspólczesny produkciójaként Stanislaw Wyspianski Akropolisz című műve látható. Az Anna Augustynowicz rendezte előadást lengyel nyelven, magyar szinopszissal mutatják be a MITEM-en.

Mint az előadás ismertetőjében áll: Anna Augustynowicz nem „korszerűsíti” Wyspiański történelmi és antik motívumokkal átszőtt drámáját, hanem felfedi a mai ember állapotát, aki akarata ellenére értelmetlen vitákba és kiüresedett rituálékba van bevonva. „Ebben az olvasatban az Akropolisz nemcsak nemzeti drámaként érvényesül, hanem egyetemes jelentőséggel bír” – írják, hozzátéve, hogy a rendező a színházban keresi a választ az aktuális kérdésekre: hogyan működnek az emberekben olyan ellentétes érzelmek és elhatározások, mint az építő és romboló szándék, az igazság keresése a hazugságok eszközeivel, a hűség és az árulás.

Forrás: MTI
,