Lope de Vega – bemutatóra készül a civilekből álló KB35 Inárcs társulata

Lope de Vega egyik legjelentősebb drámájának adaptációjára készül a civilekből – pedagógusokból, közgazdászokból, adóellenőrökből − álló KB35 Inárcs. A népet középpontba állító Fuente Ovejuna Perényi Balázs rendezésében, Engedetlenek címmel látható a MU Színházban május 6-án és 7-én 19 órai kezdettel.

KB35_tarsulati

KB35 Inárcs: Engedetlenek

Bemutató: 2016. május 6., 7. 19:00 │MU Színház /1117 Kőrösy József u. 17.

Fuente Ovejuna címen játsszák a világ színpadain Lope de Vega egyik legjelentősebb drámáját a ránk maradt közel ezer közül. Hős falu címen, a „népi ellenállás” példájaként mutatták be 1952-ben a Madách Színházban. Többet azóta sem. Nem vert gyökeret a magyar játékhagyományban, ahogyan a szerző legtöbb remekműve sem, pedig Lope de Vegát Szophoklészhoz, Shakespeare-hez, Molière-hez és Csehovhoz mérik szerte a világon, és méltán.

„…Egészen Schiller Vilmosáig nincs még egy remekműve a drámatörténetnek, amely ilyen erővel és ilyen szemléletesen magát a népet tenné meg főhőssé…” – írja Hegedűs Géza a műről. Ma azt mondanánk, a civil közösséget.

Mert a Fuente Ovejuna „klasszikus” a szó Umberto Eco-i értelmében, vagyis minden időben kortárs. Tragikust a komikussal elegyíti (ezek a szerző saját szavai) ismerős módra, szól a nők jogairól egy férfivilágban, és szól az „engedetlenség” lehetőségéről, a hatalommal kötött szerződés radikális felbontásáról, és ennek következményeiről.

A közösségi játékot igénylő alkotást egy gyerekkoruktól – közel húsz éve – együtt alkotó közösség viszi színre: tanár, közgazdász, pszichológus, bölcsődei gondozó, „szabadúszó”, bírósági fogalmazó stb. Civilek.

2016-ban a bemutató címe: Engedetlenek.

Alkotók:
Ferdinand, Aragon királya: Boda Tibor
Izabella, felesége, Kasztília királynője: Bálint Anett és Bálint Petra
Manrique, a királyi pár főembere: Bálint Petra és Bálint Anett
Rodrigo Tellez Giron, A Calatrava-Rend Nagymestere: Presenszki Péter
Fernan Gomez De Guzman, A Calatrava-Rend komturja: Szivák-Tóth Viktor
Flores, a komtur szolgája: Kovács Zoltán
Ortuno, a komtur szolgája: Presenszki Gábor
Esteban, Fuente Ovejuna bírája: Malik Gábor
Juan Rojo, másodbíró: Boda Tibor
Fron Doso, ennek fia: Villant Bálint
Esküdt: Kovács Anna
Leonelo: Urszinyi Ádám
Mengo: Ordasi Gábor
Barilda: Boda Anna
Laurencia, Esteban leánya: Fodor Katalin
Pascuala, Esteban leánya: Fodor Éva
Jacinta: Fazekas Anna Dorottya
Katona: Talapka Gergő
Ciudad Real két tanácsura: Gál Zsófia, Kis Nóra
Vallató –bíró: Kovács Zoltán
Udvari emberek, katonák, Fuente Ovejuna lakói: KB35 Inárcs társulat

Zene: Fodor Katalin
Rendező: Perényi Balázs

Támogatók: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtár, MU Színház

A KB35 Inárcs közösségi színházként működik. A tagok között található igazgatásszervező, makrogazdasági elemző, drámapedagógus, képanimátor, idegenvezető, középiskolai tanár, pszichológia szakos hallgató, pénzügyi és személyzeti ügyintéző önkormányzatnál, végrehajtási ügyintéző, bírósági fogalmazó, csecsemő- és kisgyermekgondozó.

Vannak, akik már óvodába is együtt jártak és vannak, akik soha nem laktak ugyanazon a településen. Vidékiek és városiak. Központjuk Inárcs: kb. 35 km-re Budapesttől. A színház számukra olyan közösségi tér, ahol előny a nézőpontok sokasága, az alkotást pedig szabadnak – függetlennek és mindenki számára nyitottnak – tekintik.

Forrás: MU Színház