Határtalan Design – 11. madeinhungary + 4. MeeD – A Határtalan Design Díj nyertesei és kapcsolódó programok

Határtalan Design címmel május 15-ig látogatható a kortárs cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek alkotásait bemutató kiállítás az Új Budapest Galériában. A válogatásban közel száz hazai és külföldi kiállító munkái szerepelnek, amelyek között bútorok, lámpák, textilek, szőnyegek, tapéták és lakberendezési kiegészítők egyaránt helyet kapnak.

11. madeinhungary + 4. MeeD, Határtalan Design - Új Budapest Galéria/Bálna - 2016. 04. 10. - 05. 15.

A tárlat Magyarországon egyedülálló módon független szakmai összefogás eredményeként Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás designerek művészeti vezetésével összesen 900 m2-en került megrendezésre, s a visegrádi négyek feltörekvő designtehetségeinek és a térség legjobb tervezőinek munkáiból ad áttekintést.

Az eseményhez kapcsolódóan idén első ízben került sor a Határtalan Design Díj átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira.  A Díjhoz a CIG Pannónia Biztosítók ajánlottak fel jelentős támogatást. A 11. madeinhungary + 4. MeeD tárlaton kiállított tárgyak tervezői közül hárman vehették át a szakmai grémium által odaítélt elismerést.

A zsűri – Demeter Nóra DLA, építész, Demeter Design Studió, Dr. Slézia József PhD habil. egyetemi docens, designtörténész, Zalavári József, DLA egyetemi docens, Ferenczy Noémi-díjas formatervező – a döntés meghozatala során az innovativitás mellett a funkcionalitást és a gyárthatósági szempontokat egyaránt figyelembe vette. A fentiek alapján  Kerékgyártó András friss szemléletű, a hajlított fa technológiára építő bútorcsaládját, Oltvai Balázs és O. Horváth Réka (OLIARTS Stúdió) Cinnibird névre keresztelt fűszerszóró tollát, valamint a cseh Helena Dařbujánová kifinomult, a cseh kultúrára jellemző humorral, különböző kulturkörök által inspirált  meglehetősen feminin bútorkollekcióját díjazta.

A tárlat idejére a szervezők számos kapcsolódó programot is szerveznek.

Április 23-án és 30-án vasárnap délután szakmai, a tárgyak alaposabb megismerését célzó tárlatvezetést tart Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás a kiállító tervezők közreműködésével.

Április 27-én 11 órától kerül sor a Textiles szakmai napra.

Szigeti Szilvia textiltervező kezdeményezte projektben tizenhat textiltervező és négy textilgyártó cég – Csendes és Csendes Kft, Lénárd Zászlókészítő Kft., Meritum Kft. – Aste Bútorszövet és Lakástextil, Rovitex Hungária Kft – együttműködésével közel 90 darabos lakástextilkollekció fejlesztése valósult meg. A szakmai nap során az alkotók bemutatják az elkészült textileket, beavatnak az együttműködés kereteibe, s jövőbeli terveikről is beszámolnak. Az eseményen a szervezők lakberendezők, belsőépítészek és forgalmazók érdeklődésére egyaránt számítanak.

Május 7-én szombaton Szabics Ágnes vezetésével egy családi délelőttre kerül sor. Az “Elvarázsolt tárgyak” című program elsősorban a 3-9 éves korosztálynak szól.

A Határtalan design kiállítást május 15-én 16 órai kezdettel Szigeti Szilvia tárlatvezetése zárja, majd a Góbi Rita Társulat közreműködésével 17.30-18.00 óra között látványos finissage Tárgy-Tér-Tánc előadás zárja a programsort.

Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)
Nyitva: 2016. 04. 10. – 05. 15. K–V. 10.00 – 18.00

A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozat része.

Bővebben: www.madeinhungary-meed.hu

Forrás: madeinhungary MeeD

Kapcsolódó cikk: 11. madeinhungary + 4. MeeD, Határtalan Design 

,