Bajomi Nagy György vehette át a Gábor Miklós-díjat

Weöres Sándor Színház William Shakespeare: Hamlet című előadása meghívást kapott az Átrium Film-Színházba (1024 Budapest, Margit krt. 55.): április 11-én láthatta a fővárosi közönség Czukor Balázs különleges rendezését. Az előadás külföldre is eljutott: tavaly nyáron a svédországi Ystad városában játszott a társulat.

Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

Az előadás után díjátadással folytatódott az esemény: 2016-ban Bajomi Nagy György vehette át a Gábor Miklós-díjat.

Az elismerést Vass Éva, a művész özvegye alapította 2000-ben, a Gábor Miklós születésnapját megelőző egy év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Átadására minden évben április 7-én, Gábor Miklós születésnapján, vagy ahhoz közeli időpontban kerül sor. A bronz plakett Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása, egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható.

Bajomi Nagy György eddigi elismerései:

  1. POSzT: a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos díját Bajomi Nagy György kapta a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című előadásában nyújtott alakításáért.
  2. Városmajori Színházi Szemle: a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Bajomi Nagy György vehette át a Vitéz Mihály című produkcióban nyújtott alakításáért.
  3. Thália Humorfesztivál: a zsűri különdíját Bajomi Nagy György vehette át a szombathelyi Weöres Sándor Színház A hülyéje című előadásban nyújtott játékáért.
Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

Fotó: Gombás Mónika/Weöres Sándor Színház

William Shakespeare: Hamlet
tragédia
Nádasdy Ádám fordítása alapján
Bemutató:
Szombathely, Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem
206. április 7.
Rendező: Czukor Balázs

„Hamlet apja meghalt. Anyja két hónap után hozzámegy volt férje öccséhez. Hamlet szinte beleőrül a fájdalomba. Egy látomásban megjelenik apja szelleme, aki elmondja, hogy az új király ölte meg őt, és arra utasítja Hamletet, hogy bosszulja meg a halálát. Hamlet elhatározza, hogy megöli az új királyt, és hogy tervét titokban tartsa, elkezd őrültet színlelni. Rettegés és szorongás telepszik rá, de az őrület olyan szabadságot ad neki, hogy játék közben elveszíti a kapcsolatot a valósággal, vagy azzal, amit az „átlagos földi halandók” valóságnak gondolnak. – foglalta össze gondolatait a Hamletről Czukor Balázs rendező.

A fiatal színész-rendező Czukor Balázst a Hamletben az a probléma izgatja, hogy miként éli meg egy fiú az apja halálát, miért nem képes megbirkózni a tragédiával, hogyan lehet feldolgozni a szülő halálát, hogyan történhet az elengedés. A rendezőt az foglalkoztatja, hogy az álcázásból őrületet színlelő dán királyfi játéka, mikor és hogyan csap át valódi tébolyba.

Czukor Hamlet előadása meghökkentően, a határokat feszegetve adaptálja az eredeti művet, modern jelmezekkel, díszlettel. A rendező és a dramaturg – Khaled-Abdo Szaida – alaposan meghúzták Nádasdy Ádám egyébként friss, élő és pontos Hamlet-fordítását.

Czukor Balázs neve korántsem ismeretlen a szombathelyi színházban, a nevéhez olyan formabontó és máig emlékezetes rendezések fűződnek, mint Az arab éjszaka, vagy a Cudar világ.

Szereplők:
Claudius /Mertz Tibor
Gertrud /Kiss Mari
Hamlet /Bajomi Nagy György
Hamlet apjának szelleme /Mertz Tibor 
Polonius /Szabó Tibor
Laertes /Kelemen Zoltán
Ophelia /Sodró Eliza
Rosencrantz /Kelemen Zoltán
Guildenstern /Osric/ Endrődy Krisztián

Közreműködők:
Vívás szakértő: Kovacsics Éva

Jelmez: Zelenka Nóra
Díszlet: Takács Lilla
Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Zene: Horváth Dániel
Súgó: Kisely Máté
Kellék: Jenei Ágnes
Ügyelő: Schmidt Róbert
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra
Rendező: Czukor Balázs

Forrás: Weöres Sándor Színház

weöres-300x221