Kis csésze fekete és piros arannyal díszített szendvicsek

A Lemez két újabb oldala a felnőtteket hívja képzeletszínházi utazásra a Magyar Színházba, Janikovszky Éva születésének 90. évfordulóján, április 23-án. Villáminterjú Horváth Lilivel, az előadás egyik főszereplőjével.

Horváth Lili - Fotó: Gordon Eszter

Horváth Lili – Fotó: Gordon Eszter

Mennyire áll hozzád közel Janikovszky Éva?

Gyerekként is szerettem, és máig kedvelem az írásait. Körülbelül 4 éve a munkám által még közelebbi kapcsolatba kerültem Janikovszky Éva műveivel, amikor Tollár Mónika felkért a Lemez két oldala című előadásra, ami a Kamrában ment, és egykori osztálytársnőmmel, Fullajtár Andreával adtuk elő. Minket is meglepett, mennyire szerették és milyen sikere volt a nézők körében! Ezután összeállítottam egy interaktív gyerekprogramot is, a Móra Könyvkiadó jóvoltából. Az írónő számos művét beépítettem: Ha én felnőtt volnék, De szép az élet, Jó nekem… és még sorolhatnám a köteteket. Vetítéssel és játékkal tettem befogadhatóvá a gyerekek számára ezt az előadást. A Janikovszky Éva vándorkiállítást egy éven át kísértem az ország legkülönbözőbb pontjaira.

Hogy tetszenek a gyermekeidnek ezek az elévülhetetlen szövegek?

A gyerekeim is nagyon élvezik Janikovszky Éva humorát; sokszor idézünk tőle, újra és újra elővesszük a köteteit otthon, esténként.

A lemez két újabb oldala – bármilyen meglepő is – felnőtt előadás. Milyen üzenete van a gyermekkor elmúltával Janikovszky Éva művészetének?

A gyerekkor és a felnőttkor ábrázolása, a házassági vagy rokoni kapcsolatok problémáinak humoros ábrázolása örök érvényű. Felnőttként ugyanúgy ráismerhetünk egy-egy mondatában magunkra, a férjünkre, a gyermekeinkre.

Ha beülünk az előadásra, nosztalgiát érzünk majd vagy felfedező útra indulunk?

Az idősebbeknek és az én generációm számára különösen nosztalgikusak a benne szereplő mondatok, élethelyzetek. Például a vendégség a kis csésze feketével és a piros arannyal díszített szendvicsekkel, nyaralás Taksonyban… A fiatalabbaknak mindez retró hangulatú időutazás lehet. (mosolyog)

Mostanában másodszor vendégeskedsz a Magyar Színházban. Beugróként elvállaltad a Holdvilág és utasában Erzsi szerepét, most pedig a Janikovszky-estben szerepelsz. Hogy érzed magad a Hevesi Sándor téri épületben?

Főiskolásként itt kaptam életem első főszerepét (Pólika) Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabjában. Olyan hatalmas színészegyéniségekkel állhattam itt egy színpadon, mint Kállai Ferenc, Béres Ilona, Moór Marianna… Majdnem ideszerződtem, de aztán másfelé sodort az élet, és most újra itt vagyok! (nevet)

Miben láthatunk majd legközelebb a Magyar Színházban?

Ha minden igaz, jövőre A tökéletes gyilkosság című darabban láthatnak majd itt a nézők, egy pszichológusnőt fogok játszani. Izgalmas krimi lesz, Lengyel Ferenc rendezésében. (Vasvári Judit)

Janikovszky Éva: A lemez két újabb oldala – Pesti Magyar Színház, 2016. április 23.

LEMEZUJABB531x751 (1)

Forrás: Pesti Magyar Színház