„Az én varázslatom. A te valóságod.” – VARÁZSKASTÉLY – Interaktív kiállítás és játék a Mezőgazdasági Múzeumban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Egy képzeletbeli varázskastély látványos, interaktív, logikai gondolkodást és érzékszervi fejlődést is kínáló múzeumi kalanddal várja a látogatókat még egész áprilisban, a városligeti Vajdahunyadvár. A minden generációnak tartalmas időtöltést kínáló 1,5-2 órás program az állandó kiállításokkal párhuzamosan az f exhibition szervezésében a Mezőgazdasági Múzeum alsó szintjén valósult meg.

varazs010

A hatalmas térben felépített nagyméretű, képzeletbeli több szobás Varázskastély körbejárása egy látványos, interaktív kiállítás tartalmas családi programot ígér. A fejlesztő programokra felépített történetben a kastélyban uralkodó Mágus folyamatosan a látogatói megviccelésével és figyelemelterelésével van elfoglalva. Ezért lesz a látogatásunk logikát csiszoló feladvány és érzékszervfejlesztő játék is egyben. A szobákat – a játék állomásait különböző színes szőnyegekkel jelképező útvonalát – végigjárva a látogatók betekinthetnek egy képzeletbeli Tükörszoba által keltett érzékszervi csodába, de megismerhetik a Beszélő falak rejtélyét, és a bűbájt is megtörhetik az Álmok szobájában. Az út során pedig magával a Mágussal, a cirkuszi szamárral és a kastély egyéb álruhás lakóival is találkozhatunk. A játékmező végigjárását egyszerű, a kicsik által is kezelhető játéklapok segítik. A lap vizuális segítségként támpont az útvonal végigkövetéséhez. A termekben okosodhatunk, tapasztalatokat szerezhetünk a kísérletek és a kérdések által és megismerkedhetünk magával a cirkuszi szamárral és történetével is. A kaland végén aztán kiderül minden titok, így az is, ki volt az a jámbor jószág, aki segítette hőseinket. A több mint 1000 négyzetméteren felépített interaktív kiállítást és játékot végigjárva, a felfedezni valók után meglepetés ajándék várja a sikeres megfejtőket.

varazs004varazs003varazs006

A Múzeumban még március közepén megnyílt, külső szervezésű kiállítás nem csak látványos, de igazán informatív kikapcsolódási lehetőséget kínál mindenkinek. A kicsik és nagyok számára is élvezhető kaland a lenyűgöző és színes elemekkel és a tablók szövegezésével is törekszik arra, hogy a már olvasni tudó kis múzeumlátogatók akár szülői segítség nélkül is értelmezni tudják az olvasottakat. De a legkisebbeket se hagyja otthon senki, hiszen a színes tablók, a tükrök és a pörgő, forgó kiállítási tárgyak leköthetik a totyogók figyelmét is arra az időre, amíg a nagyobbak játszva tanulnak. A látogatók között ott jártunkkor nem csak többgyermekes családok, de más korosztályokból is rengetegek előfordultak. Jó volt látni, hogy „meglett” családapák és családanyák a kezükben szorongatva a játéklapot ugyanolyan lázasak keresték a végső megoldáshoz is közelebb vivő válaszokat, mint a gyermekeik.

varazs008

varazs009

varazs015

Nem tudok eltekinteni ettől: a most még csodálatos természeti környezetben található Vajdahunyadvár varázsából visszalépve a tavasz valóságába, egy sétát mindenképpen tegyünk a Városligetben. Ugye milyen kézzel foghatóvá válik, hogy alapvetően rajtunk múlik, felépítjük vagy lebontjuk a határokat a minket körbevevő varázslatok és a valóságunk mezsgyéjén?

A kiállítás a városligeti Vajdahunyadvárban, a Mezőgazdasági Múzeumban május 1-ig, hétfő kivételével mindennap megtekinthető.

Bővebb információ: www.mmgm.hu vagy www.facebook.com/F.Exhibition/

varazs014varazs012

,