Sárkányok Éjszakái a Budapesti Állatkertben

Szerző: Ványi Viktória
Fotók: Komáromi Richárd

A kínai kultúrában tradicionálisan meghatározó szerepe van a lampionművészetnek. Az időszámításunk előtti második századtól datálható hagyomány Kínában ma is területenként eltérő jellegzetességgel él tovább.

_MG_9129

Hollandia, Belgium és Németország után a drótvázra feszített festett selyem alakok egyenesen Szecsuánból kápráztatják el a budapesti közönséget. Csütörtök este, a varázslatos éjszakák nyitányaként kicsik és nagyok egész serege vette birtokba az állatkert területét.

A lampionünnepekhez híven zenével és tánccal vált igazi társasági eseménnyé a megnyitó, ahol a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói Vízigesztenye táncát láthattuk, majd rövid köszöntők sora következett. Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője konferálta fel a díszvendégeket, elsőként GUO Xiaoguang Kulturális tanácsos urat, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségéről aki elmondta, hogy 12 művész egy havi megfeszített munkájának köszönhetően lehetünk részesei ennek a kulturális kalandnak.

[Galleries 385 not found]

_MG_9130

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes kiemelte a jó kulturális és gazdasági kapcsolatot országaink között, amit rendezvények sorával is ápolni kívánnak. Ahogy az idei Utazás Kiállítás szakmai díszvendége Kína, úgy a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében is találkozhatunk az ország neves művészeivel, a Kínai Nemzeti Operaház előadásától, Wang Yabin tánctársulatán keresztül az egyedülálló kínai fényvarázsig.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta, büszke arra, hogy a kiállítás Magyarországra is eljutott.

_MG_9220

Végül Persányi Miklós az állatkert főigazgatója emlékeztette a hallgatóságot, hogy az 1800-as évek végétől tudatos vállalás a néprajzi hagyományok őrzése az állatkert falain belül. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az indiai templomkaput idéző főbejárat, a szudáni kultúra fellelhető építészeti motívumai, akárcsak a kezdetben felvonultatott núbiai karavánt követő vadnyugati vándorbemutatók sora.

Gongszó jelezte a fények áradásának kezdetét, és a bejárattal szemben helyet foglaló, immár teljes pompájában fénylő 20 méteres sárkány mellett, életre kelt egy társa is. A Golden Tiger’s Kungfu Egyesület oroszlántánca, az erő és bátorság szimbóluma, elűzendő a rossz szellemeket, szerencsét és gazdagságot hozva.

_MG_9231

Mindezzel az erővel felvérteződve kezdtük meg sétánkat a sötétben, támpontként a fénylények szegélyezte úton. Voltak hagyományosan keleti témájú ábrázolások, mint a kínai asztrológia 12 állatjegye, de felsorolni is sok más állat és növény pompázott csoportokban. A gyerekek és felnőttek nem győztek ámulva forogni és fényképezni egymást a lampionok mellett.

Szívből ajánlom a tavaszi esték e kihagyhatatlan programját az egész család számára.

_MG_9243

Sárkányok Éjszakái – Budapesti Állatkert (1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12.) – Nyitva: 2016. április 8-tól május 22-ig minden este 19 és 22 óra között