Közösségi gerilla akció Lang Györgyivel és a STEREO Akttal

STEREO Akt: We Hear You – Hallgatlak Budapest!
– kortárs közéleti mesejáték, második kiadás –

2016. április 22-23. (péntek-szombat) 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Valami piszkálja a csőröd? Nekünk is. Egyedül kevés vagy? Mi is.
Köztünk a helyed!

Boross Martin és a STEREO Akt ismét meghallgatja Budapest panaszait, ezúttal Lang Györgyivel fognak össze egy közös cél érdekében. A We Hear You olyan színházi előadás, amely egyben közösségi esemény is: a produkció egy gerilla akcióval zárul, amikor alkotók és a nézők egy általuk választott ügyért közösen emelik fel hangjukat. Az előadás korábbi verzióját 2015 októberében mutatta be a Trafó, idén április 22-23-án pedig a produkció újragondolt változatát tárja a közönség színe elé a STEREO Akt csapata.

why3_knoll anna linda

A színházi előadás csupán a We hear you egyik állomása, ugyanis városszerte panaszgyűjtés előzi meg a produkciót. A STEREO Akt egy riksával – mozgó panaszirodával – járja Budapest utcáit, aki beül, elmondhatja, mi zavarja a világban. Ezek a mini-interjúk szerepet kapnak az előadásban is, a közönségnek pedig lehetősége van reagálni a bennük felvetett kérdésekre, de ki is egészíthetik őket saját személyes vagy közösségi problémáikkal. A nézők bevonására a legkülönbözőbb eszközöket vetik be az alkotók: a panaszosok elmesélhetik Lang Györgyinek, milyen kérdések foglalkoztatják őket, összefoghatnak egyetlen közös ügyért, és a színpadon akár már gyárthatják is a transzparenseket.

Az előadás azonban nem merül ki a puszta aktivizmusban, hiszen színházi keretek között folynak az események. Feltűnik a színen Dorothy, akit a tornádó 2016 Budapestjére röpített, megismerhetjük helyi társait, és azok problémáit is. A kérdés az, tud-e segíteni a Nagy Varázsló?

Az előadás korábbi verzióját Boross Martin, Julia Jakubowska és Ardai Petra, a holland Space színház alkotója készítette. Legelső állomásuk a Sziget Fesztivál volt, utána bevették magukat a PLACCC Fesztiválra, majd a Trafóban mutatták be a kész munkát. Most a produkció újabb változatát élvezheti a közönség, ami azoknak is újat nyújt, akik az eddigi verziókkal már megismerkedtek.

Honlap: http://trafo.hu/hu-HU/2-we-hear-you
Facebook: https://www.facebook.com/events/593876757432347/

Megjelenések a korábbi fázisokról
http://revizoronline.com/hu/cikk/5688/pussy-riot-stereo-akt-es-space-dot-504-sziget-fesztival-2015/
http://www.petofilive.hu/video/panasziroda-a-szigeten/
http://hvg.hu/kultura/20150815_Erre_panaszkodik_a_Sziget
http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=37439:kovacs-natalia-sargaval-kikoevezve&catid=13:szinhazonline&Itemid=23

Stáb
Alkotó-előadók: BOROSS Martin, Julia JAKUBOWSKA, LANG Györgyi

Zene-hang: BARTHA Márk
Konzultáns: SZABÓ-SZÉKELY Ármin
Látvány: OLÁH Tímea, MOCSÁR Zsófia
Látvány közreműködők: BAGI Attila, FILCSIK László, KALMÁR Bence, KÁRÁNDI Mónika, TÓTH Márton Emil
Fény: DÉZSI Kata, MOCSÁR Zsófia
Videó animáció: KARCIS Gábor
Videós munkatársak: BARTHA Máté, BÁLINT Dániel, CSÍKSZENTMIHÁLYI Ajnácska
Technikai munkatárs: SZAPU Márk

Produkciós munkatárs: VARGA Brigitta
Producer: RÁCZ Anikó
Koncepció, ötlet: ARDAI Petra, BOROSS Martin

Rendező: BOROSS Martin

Koprodukciós partner: Füge Produkció, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, pedicab.hu, Tente, TG Space

STEREO Akt

A társulat formailag és témáiban is igen eltérő előadásaiban a szemléletmód, az alkotói attitűd mutat hasonlóságot: minden munkájukban abból a kérdésből indulnak ki, hogy az előadás során mi fog történni a nézővel. Az interakcióval, mint a befogadói élmény mély és intenzív szintjének megvalósulásához szükséges dramaturgiai technikával foglalkoznak. Hitük szerint a színházi eseménynek a néző nem pusztán szemlélője, hanem aktív vagy passzív résztvevője, megélője. Csak résztvevők vannak, a részvétel lehetősége pedig ajánlat. A STEREO Akt előadásainak tartalmi esszenciája a közönség és az előadók – akár hallgatag – párbeszédéből születik meg.

A STEREO Akt eddigi működése során létrehozott helyszín-specifikus, köztéri, valamint színpadi produkciókat. Jelenleg is futó előadásaik: Etikett, We Hear You – Hallgatlak Budapest!, Felülről az ibolyát, Promenád, Harminchatok.

STEREO Műhely néven a társulat nemrég akció- és alkotóműhelyt indított, hogy a résztvevők megvitassák a körülöttünk zajló társadalmi jelenségeket és reagáljanak is rájuk, illetve teret adjanak közösségi színházi projektek létrehozásának. Az együttgondolkodásra és a közösségteremtésre lehetőséget adó STEREO Műhelybe civilek és művészek egyaránt jelentkezhettek, belőlük alakult ki az az állandó csapat, amelynek tagjai fél éven át aktívan részt vesznek a társulat projektjeiben. A féléves tervek között szerepel a Kézfogó LMBT flashmob ismételt megszervezése, valamint egy GPS-alkalmazás alapú, hajléktalanság iránti érzékenyítő, figyelemfelhívó városi séta és hangjáték előkészítése. Ha a résztvevőknek saját művészi, közösségi vagy egyéb, a workshop szellemiségébe illeszkedő ötlete támad, a társulat azt is felkarolja.

Díjak, sikerek

A 2014-es TITÁNium tehetségkutató platform keretében bemutatásra került Felülről az ibolyát című előadásért Boross Martin megosztva megkapta az ÉV TITÁNJA fődíjat. Az előadás szerepelt továbbá a Trafó által életre hívott NEXTFESZT elnevezésű, fiatal alkotókat felvonultató fesztiválon 2015 januárjában és a 2015-ös POSZT programjában, valamint a 2015-ös braunschweig-i Fast Forward Fesztiválon is.

A Promenád – Városi sorsturizmus című színházi buszutazás, amely az IN SITU Kultúra Európa partnerségi projekt támogatásával jött létre, szerepelt a DUNAPART3 – HUNGARIAN SHOWCASE című nemzetközi kortárs színházi szemle programjában. 2015 júniusában a Promenád egy 20 előadásból álló sorozattal a hollandiai Oerol Fesztiválon vendégszerepelt.

2014-ben Close Encounters of the Different Kind (Különleges típusú találkozások) című közösségi művészeti projektünket FRANCESC CANDEL DÍJjal tüntették ki, amelyet a Katalán Autonóm kormány által támogatott Lluís Carulla Alapítvány a civil társadalom és a bevándorlók helyi esélyeinek javítását megcélzó projektek 5 legjobbikának ítél oda minden évben.

A 2015-ös Színikritikus díjátadó gálát Boross Martin rendezte.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza