Várady Róbert: Merülés

A Várfok Project Roomban Várady Róbert Merülés című kiállítását tekinthetik meg látogatóink április elejétől. A tárlat a Várfok Galéria állandó művészkörének oszlopos tagja, a Munkácsy-díjas művész utóbbi években festett figurális alkotásaiból nyújt izgalmas válogatást.

kf167akf6a27k1a2a89a3e5dk813b88ckdb2Várady Róbert (1950, Budapest) művészete egyfajta intellektuális művészet. Gyakran inspirálják filozófiai vagy éppen irodalmi szövegek, az azokban felbukkanó egzisztenciális tapasztalatok, kérdések foglalkoztatják. Emellett a természettudományok aktuális problémáira, eredményeire is reflektál műveivel. Festészetében a metafizika megfoghatatlan fogalmait ülteti át a vizualitás nyelvére, képi metaforákká alakítva azokat.

A kiállított anyag több szálon fut, számos kapcsolódási pontot mutat a művész korábbi sorozataival, azoknak továbbgondolását is jelenti. Így például a képek egy csoportján a tér használata kerül előtérbe. A kiállítás címadó, Merülés című festményének konkrét, valóságos térétől az Egyensúlykeresés ambivalens térben című festményen a virtuális, geometrikus absztrakt térbe jutunk, ahol az ambivalens elemek feszültséggel telítik a kompozíciót.

Várady művészetében az utóbbi időben felerősödött az abszurd, ironikus hangvétel, amire a kiállításon is több példát láthatnak a művészetkedvelők. A festményeken megjelenő abszurd jelek, utalások, oda nem illő kis részletek hirtelen feltűnése kizökkenti a kompozíciót, valamint a befogadót is a komfortzónájából. Várady két alkotásán idős asszonyok jelennek meg: egyikőjük egy számára teljesen felfoghatatlan fizikai diagrammal találja szembe magát, aminek láttán szinte pajzsként tarja maga elé a kezében lévő fedőt, míg a másik asszony egy nagy fekete szemeteszsákot húz maga után. Mellettük Várady filozofikus művészetnek egyik fontos hivatkozási alapja, maga Martin Heidegger is feltűnik a kiállítótérben amint a „lét vizéből” merít vödrével.

A kiállításon külön csoportot alkotnak a fejeket ábrázoló képek: a fiatalok világuntságára reflektáló alkotástól a felülről ábrázolt, egymás felé fordított hasonmásokon át egészen a klónokig jutunk el, ahol egyszerre már a technológiai világ riasztó, morális dilemmákat is felvető kérdéskörével találjuk szembe magunkat.

Várady Róbert: Merülés
Várfok Project Room, 1012 Budapest, Várfok u. 14.
Megnyitó: 2016. április 7, csütörtök, 18.30 és 20.30 óra között

A kiállítást megnyitja: Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta.
A kiállítás nyitva: 2016. 04. 08. – 2016. 05. 06., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

A kiállítás partnere: Nemzeti Kulturális Alap

Forrás: Várfok Galéria