Bukta Imre és Adorján Attila műveiből nyílik kiállítás Bécsben

A bécsi Collegium Hungaricumban Bukta Imre képzőművész, a bécsi magyar nagykövetségen Adorján Attila festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás szerdán.

Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész grafikáit, festményeit, akciófotóit, objektjeit, installáció- és performansz-dokumentációit és filmjeit mutatják be a magyar kultúrintézetben.

Paksi Endre Lehel kurátor által válogatott művek az akcióművészetet szemléltetik, a szegénység és az önellátás témaköreit járják körbe. A kurátor szerint Bukta Imre alkotásain keresztül a „társadalmi érzékenység, a másik hitének és kultúrájának tisztelete, az együttélés és a megélhetés fenyegetett egyensúlya” mutatkozik meg.

Az 1952-ben született Bukta Imre művészete sok szállal kötődik a vidéken élő, mezőgazdaságban dolgozó emberek életéhez és kultúrájához. Saját műveinek jellemzéseként megalkotta a mezőgazdasági művészet, vagyis az agro art fogalmát, ugyanis a falusi mindennapokból és a társadalom perifériájára szorult emberek életéből merít témát. A kezdetben groteszk és politikus műveit később a melankolikus és empatikus alkotások váltották fel.

A bécsi Collegium Hungaricumban Bukta Imre kiállítása május 6-ig tekinthető meg.

Adorján Attila kortárs magyar festőművész olajfestményeiből nyílik önálló kiállítás a bécsi magyar nagykövetségen. A tárlatot a nagykövetség az Osztrák-Magyar Társasággal és a Galerie Suppan-nal együttműködésben valósította meg. A Balassagyarmaton született művész Gyémánt László festőiskolája után a képzőművészeti egyetemet végezte el, mesterei Veress Sándor és Maurer Dóra voltak.

Önálló kiállításainak már számos magyarországi galéria otthont adott, továbbá Bécsben, Salzburgban és Berlinben is láthatók voltak művei. Korábban megkapta többek között a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat kitüntetését, Horváth Endre képzőművészeti díjat, a Strabag festészeti és a Nemzeti Kulturális Alap alkotói díját, az Ezüst Gerely valamint a Képzőművészeti Egyetem Mező pályázatának elismerését is.

Művei megtalálhatók számos osztrák és nemzetközi magángyűjteményben és a Magyar Nemzeti Galériában egyaránt.

Forrás: MTI