A 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál az Urániában

Április 7. és 16. között immár 23. alkalommal jelentkezik Budapest egyik legrégebbi és legnagyobb várakozással övezett filmes eseménye, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az öt helyszínen zajló rendezvénynek idén is kiemelt helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol 18 vetítésen 15 rendkívüli alkotást láthatnak az érdeklődők.

titanicfilmfest_logo

A Titanic szervezői a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramon kívül öt szekcióba rendezték az idei válogatást: Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Filmdokk. Ahogy Allan Sørensen programigazgató fogalmazott: a szervezők célja, hogy izgalmas, friss és gondolatébresztő alkotásokat juttassanak el a magyar közönséghez, valamint megmutassák, milyen változatos és sokféle napjaink filmművészetének műfaji, stílus- és témabeli merítése. Reményei szerint a filmszerető közönség minden tagja talál majd kedvére valót a Titanicon.

Április 7-én, csütörtökön este 8 órakor a velencei fesztiválon díjazott Tanna című filmdráma vetítésével veszi kezdetét a fesztivál. A film egy csendes-óceáni törzs világába enged betekintést, és a törzs szigorú hagyományaival szembeszálló fiatal szerelmespár történetét meséli el. Az eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható alkotás megtörtént események alapján készült, szereplői pedig vanuatui őslakosok. A fesztivál nyitófilmjét még két további alkalommal is vetítik az Urániában.

Tanna

Tanna

Április 9-én, szombaton este fél 9-től szintén az Urániában premier előtti vetítésen nézheti meg a közönség a SCOPE 100 online filmfesztivál idei győztes alkotását. Az izlandi Madárkák Rúnar Rúnarsson második nagyjátékfilmje, amely a 16 éves Ari történetét meséli el. A kamasz élete egyik napról a másikra felfordul, amikor Reykjavikból egy kis halászfaluba, apjához kell költöznie, akit évek óta nem látott. Arinak nincs más választása, mint kiállni magáért és komoly döntéseket hozni, hiszen előbb-utóbb fel kell nőnie.

Madárkák

Madárkák

A film utáni beszélgetés egyik meghívott vendége Utassy Ferenc, az Izlandi Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja lesz. A magyar feliratos Madárkák a Titanic Fesztiválkedvencek szekciójában látható, amelyben olyan további különlegességek szerepelnek, mint a brazil felemelkedés-történet, A hegedűtanár, az ír road movie, A nevem Emily és a finn-észt koprodukciós, történelmi film, A vívó.

Április 12-én, kedden este 8 órakor kiemelt gálavetítésen mutatják be Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotását, amelyet a Berlinale közönsége láthatott először idén februárban. A film egy anya és kisfia történetét beszélni el a nagymama halálát követően. Az anya képzeletbeli világán át tárja fel saját és édesanyához kötődő múltjának részleteit fia előtt, aki a meséken keresztül szembesül az élet és halál legfontosabb kérdéseivel.

Liliomösvény

Liliom ösvény

Április 15-én a Titanic záró gáláján az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében hirdetik ki, hogy a háromtagú nemzetközi zsűri a 9 versenyfilm közül melyiknek ítélte oda a Hullámtörők-díjat. Ezt követően a Velencében Arany Oroszlán-díjra jelölt A Bigger Splash című filmmel zárul a fesztivál. A Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts főszereplésével készült olasz-francia produkcióban a vágy, a féltékenység és rock and roll ölt testet a perzselő földközi-tengeri nap alatt.

Bigger Splash

Bigger Splash

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vagy magyar tolmácsolással vetítik. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, diákok és több előadásra jegyet váltók részére kedvezményes áron. A részletes program és filmismertetők a http://www.urania-nf.hu honlapon olvashatók.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház
,