Ráadás – El Kazovszkij kiállítás a Várfok Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria nagysikerű El Kazovszkij tárlata után április elejétől a Várfok Galériában is kiállítjuk az orosz származású művész alkotásait. A Kossuth-díjas El Kazovszkij (1948, Szentpétervár /RUS/ – 2008, Budapest /HUN/) Galériánk egyik első kiállítója volt 1991-ben, és 2008-ban bekövetkezett haláláig összesen tizenhat egyéni kiállítást rendeztünk számára. 2008 után ez lesz az első alkalom, hogy egyéni tárlat keretében válogatást mutatunk be alkotásaiból, immáron a Várfok Galéria kibővített, majd’ 200 m2-es kiállítóterében.

7d87ef875kfbc6a74kka724aece18479ka23A művek a klasszikus antik mitológián és filozófián alapuló Kazovszkij-féle magánmitológia jellegzetes alakjainak kapcsolatairól, viszonyrendszereiről szólnak. Sokszor színházi díszletekre emléketető, kulisszaszerű helyszíneken játszódó történeteinek középpontjában az állandó, beteljesületlen vágyakozás áll. A vágyott fél arctalan torzók, balerinák, párkák vagy éppen Vénuszok formájában van jelen az alkotásain, míg a vágyakozó fél (a művészi szubjektum) kutyaszerű vándorállat képében jelenik meg, megteremtve a kapcsolatot a néző és a kép között.

A ’70-es évek végén induló alkotó festészeti munkássága mellett installációi és performanszai is művészettörténeti jelentőséggel bírnak. Ennek megfelelően a Várfok Galériában kiállított anyag is műfajilag sokszínű lesz: a festmények mellett számos installációs elemet és grafikai alkotást is megtekinthetnek a látogatók. A tárlat évszámok szerint is széles metszetét nyújtja a kazovszkiji életműnek: a ’70-es években készült egészen korai alkotásoktól a 2000-es években készült érett művekig ívelő kiállítási anyag révén végigkövethetők Kazovszkij művészetének legfontosabb jellegzetességei.

A kiállítás nagyobbrészt az El Kazovszkij Alapítvány által a törzsanyagból kiemelt alkotásokból áll, annak reményében, hogy értékesítésük révén megalapozhatják a további kutatások anyagi hátterét, valamint egy kiadvány megjelentetését is. Emellett különböző magángyűjtemények értékesítésre szánt alkotásaiból szemezgethetnek a művészetkedvelők.

A tárlaton El Kazovszkij különleges személyiségét is igyekszünk megidézni: a művésszel készül archív interjúk, korabeli felvételek mellett a tárlat különlegessége lesz Fehér László ikonikus, nagyméretű Kazovszkij-portréja is.

Megnyitó:
Várfok Galéria
1012 Budapest, Várfok u. 11.
2016. április 7., csütörtök, 19.00 és 21.00 óra között.  

A kiállítás nyitva: 2016. 04. 08. – 2016. 05. 06., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

A kiállítás az El Kazovszkij Alapítvány együttműködésével valósul meg. 

Forrás: Várfok Galéria