Amatild zenekar – Esik a nap – Lemezbemutató koncert

Az Amatild zenekar a Költészet Napjára jelenteti meg legújabb lemezét, Esik a nap címmel, melyet április 9-én, Leányfalun mutatnak be a közönség előtt.

Amatild zenekar

Amatild zenekar

A korongon József Attila, Áprily Lajos, Babits Mihály, Pilinszky János, Kosztolányi Dezső, Lukács László és Puszta Sándor versein keresztül jelenítik meg az évszakok váltakozását saját zenei megszólalásukban.

A lemez címe Babits Mihály „Nyár” című versének kezdősora. A CD az évszakok körforgását mutatja be magyar költők szavaival. Minden évszakról 3-3 vers szól. Téllel indulva háromszor járják körbe az évet, míg végül az egész egy karácsonyt megidéző Pilinszky verssel zárul.

Az „Esik a nap” lemezcím utal a természet felborult egyensúlyára, arra, hogy az évszakok közötti különbségek kezdenek összemosódni. Nagyon változatos zenei anyag készült, hiszen ugyanazt az évszakot, természeti jelenséget az egyes költők más és más módon láttatják velünk. Az ő szemükön keresztül megismerhetjük az évszakok sajátos színeit, hangulatait, melyeket talán e versek, dalok nélkül sohasem vennénk észre. És ki tudja, meddig lesznek még évszakok?

A lemez a Gryllus Kiadó gondozásában jelenik meg.

Amatild zenekar: Esik a nap
Lemezbemutató koncert a Költészet Napja alkalmából
2016. április 9. (szombat), 18.00, Leányfalu-Faluház

Dalok magyar költők verseiből!

A zenekar:
Pénzes Matild – ének
Veress Gábor Csaba – gitár, zeneszerzés
Juhász Róbert – gitár
Bede Péter – fúvós hangszerek
Földes Gábor – basszusgitár
Clemente Gábor – ütőhangszerek

A koncertre a belépés díjtalan!

Az AMATILD zenekar világzenéjében a magyar népzene, az orientális zenei hatások, valamint a nyugati, klasszikus alapú populáris akusztikus zene elemei találnak egymásra izgalmas, egyedi módon.

Bemutatkozó lemezük 2013 márciusában jelent meg „Föld és ég” címmel a GRAMY Records gondozásában. A CD-n közreműködik Szvorák Katalin népdalénekes és Szirtes Edina „Mókus” hegedűs. A lemezről a „Tavaszi szél” című szerzeményük megnyerte a „Lélekpillangó” internetes dalpályázatát mind a közönség, mind a szakmai zsűri szavazatai alapján és így felkerült a CLS Records két válogatás lemezére is.

Ezután egy kis kitérőt tettek a Music Fashion kiadónál, mely 2013 decemberében adta ki „Jöjj el” című maxi lemezüket. A cd különlegessége, hogy a címadó dalból Zoohacker készített kitűnő remixet.

Újabb oldalukról mutatkoztak be, amikor Puszta Sándor pap-költő megzenésített verseiből készítettek lemezt „Falusi zsoltár” címmel. A CD a Gryllus Kiadónál jelentet meg 2014 decemberében.

Az Esik a nap című lemez dalai:

  1. Áprily Lajos: Tavaszodik (N. Tessitori Nórának)
  2. Áprily Lajos: Szeptemberi fák
  3. Áprily Lajos: Ajánlás
  4. Babits Mihály: Nyár
  5. József Attila: Tél
  6. József Attila: Nyár
  7. József Attila: Tavasz van, gyönyörű
  8. Kányádi Sándor: Felemás őszi ének
  9. Kosztolányi Dezső: Áprilisi ezüst eső
  10. Lukács László: Őszi vers télutóján
  11. Pilinszky János: Téli ég alatt (Cholnoky Tamásnak)
  12. Pilinszky János: A fényességes angyal is (Emlékezés egy világháborús karácsonyra)
  13. Puszta Sándor: Nyári éj

Az Esik a nap zenei ízelítője:

Zene: Veress Gábor Csaba
Hangszerelés: Szirtes Edina „Mókus”
Előadók: Pénzes Matild (ének), Veress Gábor Csaba (gitárok), Bede Péter (tárogató, szaxofon, furulya), Földes Gábor (bőgő, basszusgitár), Clemente Gábor (ütőhangszerek), Szirtes Edina „Mókus” (hegedű, brácsa, vokál), Kertész Endre (cselló)
Mix és mastering: Tót-Bagi Csaba