Negyven előadás a kaposvári gyermek- és ifjúsági színházi biennálén

Mintegy 40 előadást láthat a közönség az idei Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, amelyet május 2. és 7. között rendeznek meg a somogyi megyeszékhelyen.

Magyarország legnagyobb, immár 8. alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiváljának versenyprogramjában a 2014. január 1. és 2016. január 31. között Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vesznek részt – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagukban.

Hozzátették: a versenyprogramba kerülő 28 előadást Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője mintegy 120 produkció közül választotta ki. A külföldi előadások és a 0-4 éveseknek szóló darabok versenyen kívül, a Small Size – Performing Arts for Early Years, vagyis az Előadóművészet a legkisebbeknek elnevezésű nemzetközi fókuszprogram keretében tekinthetők meg.

Kiemelték, hogy a versenyprogramban szerepel a tatabányai Jászai Mari Színház Kutyafül, macskakő, egérút, a budapesti Bozsik Yvette Társulat Csizmás Kandúr, a pécsi Bóbita Bábszínház Bagolykisasszony meséi és a hottói Ziránó Bábszínház Szekrénymesék című darabja, valamint a kaposvári Csiky Gergely Színház két előadása, a Sötétben látó tündér és a Becsületbeli ügy.

A veszprémi Kabóca Bábszínház A négyszögletű kerekerdő, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem a mackóélet/mackóálom, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a HEPP!!!, a szombathelyi Mesebolt Az égigérő fa és a Hideg szív című produkcióval száll versenybe.

Látható lesz Kaposváron a győri Vaskakas Bábszínház Az új nagyi, a Budapest Bábszínház Hókirálynő, a kecskeméti Ciróka Bábszínház Lúdas Matyi című előadása, valamint a budapesti Kolibri Színháztól A trollgyerek és a Kettős:játék.

A győri Vaskakas Bábszínház elhozza Kaposvárra az ESZMÉ-vel közös Időnk rövid története című előadást, a budapesti Juhász Kata Társulat a Bemelegítés, a pécsi Márkus Színház a Hős Miklós, a budapesti Kerekasztal A széttört tál, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház pedig a Kövek és a Semmi című produkciókat.

Láthatja majd a közönség a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Bethlen Téri Színház Igaz történet alapján című közös előadását, a debreceni Csokonai Színház Verona, 1301, a szintén debreceni Vojtina Bábszínház Lomtalanítás (Nem vagy normális), a kassai Thália Színház Akárkik, a budapesti Nézőművészeti KFT Soha senkinek és a budapesti Mentőcsónak Szociopoly című produkcióját.

A fesztivál Small Size fókuszprogramjában a Vaskakas Bábszínház Tütü-tutu autó, a Kolibri Színház Csip-csip csóka, valamint a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz című előadásait láthatja a közönség. A szekció nemzetközi válogatásában mutatkozik be a finn Dance Theatre Auraco a legkisebbeknek szóló, Me-me című produkciójával, valamint két belga társulat: a Théâtre de la Guimbarde a Sweet&Swing, a Theater de Spiegel pedig a SLEEVZ című előadással. A külföldi produkciók a fesztivál ideje alatt kétszer is megtekinthetők.

A versenyen kívüli kiemelt programok között szerepel a K.V. Társulat és a Kolibri Színház Függésben, valamint a Mentőcsónak Újvilág című ifjúsági előadása, továbbá a tervek szerint a Magyar Állami Operaház, a MoltOpera és a Kolibri Színház Szökdelés a szerájból című közös produkciója is.

A biennálé szakmai programjának keretében tartják a Közép-Európa Táncszínházat képviselő Kun Attila Táncismereti mozgásóra, avagy mozgásismereti táncóra című workshopját, amelyet a Nemzeti Táncszínház Horda2 produkciójáról szóló módszertani film vetítése követ.

A fesztivál helyszíne a Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ lesz, az osztályterem-színházi előadásokat egyeztetett iskolai helyszínen mutatják be.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központjának Üveghegy-díjával jutalmazzák – olvasható a tájékoztatóban.

Forrás: MTI

 

,