Révész László László – Non Serviam kiállítás

Révész László László – Non Serviam című kiállítása nyílik 2016. április 7-én, csütörtökön, 19 órakor a Neon Galériában (1065 Budapest, Nagymező u. 47. 2.emelet). A kiállítást Hajdu István műkritikus, főszerkesztő nyitja meg. A tárlat április 8-tól május 5-ig látogatható.

Révész László László, Menekülős, 1983.

Révész László László, Menekülős, 1983.

Révész László László munkái vezérfonalat nyújtanak a 80-as évek képzőművészeti áramlataihoz. A festő és performanszművész akkoriban az Indigo művészeti csoportban tevékenykedett, emellett Böröcz Andrással duóban performanszokat hozott létre. Az évtized második felében egyéni performanszokkal egészült ki tevékenységének skálája. De nem csak ez határozta meg munkáinak hangulatát: ez idő tájt végezte el a MOME animációs film szakát, ami nagy hatással volt festményeinek képi világára. Performanszaiban gyakran a digitális technológia és a manuális technikák fúziójának lehetünk tanúi, de ennek a rendhagyó találkozásnak a lenyomatai megtalálhatóak festményein is.

A 80-as évek narrativitására reflektál, s azt beolvasztja a combined painting módszerébe. Képein a montázstechnika hatására párhuzamos univerzumok születnek, amik szintén a digitális világot juttatják eszünkbe. A hiány egyenrangú szereplője a képeinek. Az idő megáll, összemosódnak az idősíkok. Jelen, múlt és jövő, teljesség és üresség, Krúdy Szinbádja menekül és keres egyszerre. Erős hangulatiság lengi körül a dekadencia megfestett bálványait. A mindennapok hősei, a jövő elfeledettjei kelnek életre képein. A kor hangulatára jellemző üdítő, friss és elfogadó légkör átitatja Révész munkáit is. Szereplőit a hétköznapokból emeli ki, hogy az új közegbe helyezve jelentőséget nyerjenek. Eltérő minőségek, különböző világnézetek párhuzamosan vannak jelen, amelyek izgalmas ambivalenciát keltenek. Ezzel is egyfajta montázs jön létre, amely különböző világok között lebegteti szereplőit.

Révész László László, Maszkos, 1985.

Révész László László, Maszkos, 1985.

A melankolikus alakokat olyan szituációkban leshetjük meg, amelyek mintha az összes létező valóságot jelenítenék meg egyszerre. A hurrikánná alakult tábortűz mellett dohányzó nő, mintha egy nyitott könyvben ülne, de nem tudhatjuk, hogy a forgószél, a tűz vagy a könyvbe bújtatott ódon tükör fogja-e elnyelni a következő pillanatban. Illékony együttállások, egymásra épülő jelentésrétegek, szimultaneitás ejti rabul a nézőt, ahogy a festőt is magával ragadta. A képeken gyakran jelennek meg különböző női szerepek és ezek dilemmái, feldolgozásuk nehézsége, de nem maradnak el a mindennapok férfiképének ábrázolásai sem. Kajos Rebeka

Révész László László – Non Serviam 2016. április 8. – május 5.
Neon Galéria
Elérhetőség: Tóth Árpád
+36-20-922-6437
info@galerianeon.hu
1065 Budapest, Nagymező u. 47. 2.emelet
Nyitva: hétfőtől péntekig 14-18 óráig
www.galerianeon.hu