PR-Evolution Dance Company: Kaleidoszkóp – kortárs költészet & tánc & interaktív vizuál

A PR-Evolution Dance Company legfrissebb előadása Kaleidoszkóp címmel első alkalommal lesz látható színházi környezetben, megújult vizuális tartalmakkal, valamint interaktív vizuál elemekkel bővítve a Vj Yourself csapatának közreműködése által.

Kaleidoszkóp - Fotó: Spengler László

Kaleidoszkóp – Fotó: Spengler László

A Magyar Nemzeti Galériában tavaly bemutatott premiert követően ez alkalommal április 8-án 19 órai kezdettel lesz megtekinthető a darab ebben az új felállásban, a Marczi Közösségi Térben, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

Az előadásban kortárs költők verseit dolgozzák fel – többek között Lator László, Szabó T. Anna, Weiner Sennyei Tibor – a tánc és a videóművészet széles eszköztára segítségével. A video mapping, animáció és interaktív vizuál megalkotásában a VJ Yourself és a francia Rencontres Audiovisuelles csapata működött közre.

Kaleidoszkóp - Fotó: Spengler László

Kaleidoszkóp – Fotó: Spengler László

A darabról

Furcsa élőkönyv lapjait lapozgatjuk. Háromdimenziós válogatás kortárs költők verseiből. Ahogy kinyílik különféle díszletek, hangulatok, versek esnek ki belőle. A figurák, mint a versek átrendezői, mint az oldalszámok húzzák magukkal a következő és az azt következő képeket, és rendezik át a teret.

Egy előadás az emberről, rólunk, kapcsolatainkról, önmagunkról.

A szó mögötti tartalom egy másik értelmezésben jelenik meg, ahogy a kép kiegészíti, új perspektívába helyezi a verseket és a mozdulatokat. A művészetek különböző formái társakként működnek együtt, egy-egy mozaik kockát, színt képviselnek, raknak össze, hogy a Kaleidoszkóp-szerű képek formát öltsenek előttünk. Hol a vers, hol a videó, hol a tánc, hol a zene veszi át a fonalat, és vezeti a figyelmünket, hozzáadnak egy-egy érzetet, ez által teljesül ki a kortárs művészet pillanatban fogant jelenje.

Táncolják: Lőrinc Katalin, Spala Korinna, Horváth Zita, Krizsán Dániel
Zene: Szirtes Edina/Mókus
Vizuál: Rencontres Audiovisuelles (Fr) & Soós Viktória (Mimimikri Magicfiled) & Molnár Bernadett (Vj ettlike) & Merks Andor (Vj Yourself) http://www.vjyourself.com/
Jelmez: Nemes Nóra
Koreográfus: Nemes Zsófia & Leo Mujic
Támogatók: NKA, MNG, NTSZ

Fb: https://www.facebook.com/events/980541678666878/

Interjú Soós Viktóriával (Mimikri Magicfield)

A PR-Evolution Dance Company legfrissebb előadása Kaleidoszkóp címmel április 8-án 19 órai kezdettel debütál színházi környezetben, a Marczi Közösségi Térben. Az előadás megújult vizuális tartalmakkal, valamint interaktív vizuál elemekkel bővült a Vj Yourself csapatának közreműködése által. Az együttműködésről Soós Viktóriát (Mimikri Magicfield) kérdeztük.

Hogyan kerültetek bele a Kaleidoszkóp projektbe?

– Az első találkozásra ismerősökön keresztül került sor, amikor is nagyon megfogott bennünket a projekt koncepciója. A Kaleidoszkóp, ahogy azt már a cím is sugallja, a különböző művészeti ágak közötti együttműködést, azok egymásra hatását állította a fókuszba, melybe természetesen beletartozik a vizualitás is, hogyan jeleníthető meg a versek, s a darab mondanivalója képileg. Erre nálunk részben animációk és videó részletek vetítésével, részben a VJ Yourself applikációkkal generált interaktív vizuál vetítése által kerül sor.

Mit takar pontosan az interaktív vizuál?

– Azt, hogy más embereket is bevonjunk az alkotói folyamatba, őket az önkifejezésre motiváljuk Az interakív alkotás olyan, mint egy szabad játéktér,  ahol előre meghatározott szabályokra épül rá  a játékos (néző) saját improvizációja. Fontos megosztani az alkotás örömét, emellett fejlesztő/szociális célzata is van.

Az előadás keretei között a táncosok lesznek ebben a játékos pozícióban. Néhány jelenetben a VJ és a táncosok is élőben irányítják a vetítést, mely  életre kel és önálló szereplőként jelenik meg, a többi szereplővel együtt él és mozog.

Az előadás megkezdése előtt pedig a nézőknek is lesz lehetőségük kipróbálni az egyik applikációt. A társulattal való későbbi együttműködéseink során pedig terveink szerint a nézők ilyen szintű bevonását szeretnénk elmélyíteni.

Meséljetek kicsit. Mit kell tudni a Vj Yourself munkájáról?

– Interaktív VJ-zéskéntkent kezdődött még 2009-ben Londonban. Performance-ok és különféle installációk megalkotásában működtünk közre az éjszakai „klub” szférában, és ezzel párhuzamosan több kisebb művészeti projektben. 2013 eleje óta 3D tér- illetve animáció tervezésével is foglalkozunk. 2014-től  pedig Appek fejlesztésével és kiadásával bővült a profilunk, a bulik felől a ‘home entertainment’ felé vettük az irányt. Rájöttünk, hogy ez az új, mobileszközök nyújtotta terep az, ahol az interaktív művészetünkkel a közönség találkozhat, intimebb viszonyba kerülhet.

Kik a csapattagok?

– Az alapító Merks Andor. Budapesten Mimikri Magiclield (Soós Viktória), Zetelaki Gergely és Gergely Nóra erősíti a csapatot, Londonbn pedig Gualtiero Righetti. Ezenkívül projekt szinten más alkotókkal is együtt szoktunk működni.

unspecified

Forrás: PR-Evolution Dance Company