Visszatérés a gyökerekhez

A népzene mindig is különleges helyet foglalt el a magyar zenetörténelemben, akár Bartók gyűjtéseiről, akár a népi tánchagyományokról vagy hangszerekről van szó. A Budapesti Tavaszi Fesztivál két néptánc-bemutatóval és egy különleges népzenei koncerttel tiszteleg a hagyományok előtt.

Kortárs népzene (forrás: BTF)

Kortárs népzene (forrás: BTF)

Szokolay Dongó Balázst régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon miként hangozhatnak Bartók művei népi furulyán? A választ április 12-én a Zeneakadémián tudhatjuk meg, ahol a dudaművészhez csatlakozik Rost Andrea és Szokolay Balázs zongoraművész is, hogy megmutassák, hogyan hatottak egymásra az évszázadok során a különböző zenei stílusok. A „klasszikus népzenei” koncertet a Szent Efrém Férfikar énekesei kísérik majd.

Foltin Jolán: Elmúlik - Fotó: Körtvélyesi László (forrás: BTF)

Foltin Jolán: Elmúlik – Fotó: Körtvélyesi László (forrás: BTF)

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Foltin Jolán egyedülálló karriert tudhat maga mögött, de továbbra sem pihen, április 14-én a Müpában mutatja be legújabb táncdrámáját. Az Elmúlik a svábok, bukovinai székelyek és felvidéki magyarok kitelepítésének borzalmait, a szülőföld elhagyásának fájdalmát dolgozza fel. A produkcióban színészek és táncosok együtt mesélik el a történelem e sötét szakaszát. A Bihari János Táncegyüttes mellett többek közt Molnár Piroska színésznő, és a rendező-koreográfus lánya, Novák Eszter is a közreműködők közt lesz.

A Násztánc Nagy László Menyegző című versét eleveníti meg április 15-én. Farkas Zoltán „Batyu” egy igazi falusi lakodalmat varázsol majd a Müpa színpadára, ahol az ifjú pár ünneplése közben ráismerhetünk sokféleségünkre – a szépre és igazra való vágyakozásunk mellett torz és rosszabbik énünkre, a rítusok és ünnepnapok, de a bacchanáliák utáni vágyunkra is.  Az előadásban Herczku Ágnes, Hetényi Milán és a Magyar Népi Állami Együttes tánckara és zenekara működik közre.

Násztánc - Fotó: Papp Kornál (forrás: BTF)

Násztánc – Fotó: Papp Kornál (forrás: BTF)

Kortárs népzene
2016. április 12., 19.30
Zeneakadémia – Nagyterem
Bartók, Kodály és Szokolay nyomában
Közreműködik: Rost Andrea – ének, Szokolay Balázs – zongora, Szokolay Dongó Balázs – furulya, duda, Szent Efrém Férfikar (karigazgató: Bubnó Tamás)

További információk: http://btf.hu/program?id=72586
Az előadás Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/1688792568031237/

Foltin Jolán: Elmúlik – bemutató
Táncdráma a kitelepítések idejéből
2016. április 21., 19.00
Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik: Molnár Piroska, Tóth Ildikó, Chován Gábor – színművész, Appelshoffer János, Béres Anikó, Juhász Zoltán, Rémi Tünde, Végső Miklós – táncművész, Bihari János Táncegyüttes
Alkotók: Appelshoffer János, Lengyel Szabolcs – koreográfus, Hortobágyi Gyöngyvér, Mikóczy Anita – táncmester, Novák Eszter, Radnai Annamária – dramaturg, Vágó Kata – koordinátor
Díszlet: Zeke Edit
Zene: Kiss Ferenc
Koreográfus, rendező: Foltin Jolán

További információk: http://btf.hu/program?id=75460

Násztánc – bemutató
2016. április 15., 19.00
Müpa – Fesztivál Színház
Nagy László Menyegző című verse alapján

Közreműködik: Herczku Ágnes, Hetényi Milán – ének, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Zenekarvezető: Pál István Szalonna
Tánckarvezető: Kökény Richárd
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György
Művészeti vezető: Mihályi Gábor
Díszlet: Molnár Zsuzsa
Jelmez: Tóth Ildikó
Fény: Győri László
Zene: Borbély Mihály, Sipos Mihály
Dramaturg: Oláh-Fenyvesi Judit
Koreográfia: Bakó Tamás
Rendező, koreográfus: Farkas Zoltán „Batyu”

További információk: http://btf.hu/program?id=74832

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál