Szokolay Sándor előtt tisztelegnek a Nemzeti Filharmonikusok március 30-i koncertjükön

Emlékkoncertet adnak a Nemzeti Filharmonikusok a 20. század második felének egyik legismertebb magyar zeneszerzője, a nyolcvanöt éve született, 2013-ban elhunyt Szokolay Sándor tiszteletére március 30-án a Müpában.

A Vérnász Szvit négy tételes zenekari változata először szólal meg nyilvános előadáson – ez az utolsó zenemű, amellyel Szokolay alkotóként foglalkozott.

A rendkívül termékeny komponista a hatvanas években lett széles körben ismert, 1964-ben bemutatott Vérnász című operájával. Ezen kívül hat operát, mintegy huszonöt oratóriumot, számos egyházi és világi kórusművet írt, ebből a rendkívül sokszínű termésből hangzik el néhány mű – derült ki a Nemzeti Filharmonikusok közleményéből.

A Nyitányfantázia a Páneurópai piknik huszadik évfordulójára született, a Trombitaverseny pedig 1968-ban keletkezett. A két nagy előd, Bartók és Kodály egy-egy emblematikus kompozícióját, a Táncszvitet és a Psalmus Hungaricust is hallhatja a közönség, ezekben közös, hogy ugyanarra az alkalomra, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára íródtak 1923-ban.

A Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok emlékhangversenyén először szólal meg nyilvános előadáson a Vérnász Szvit négy tételes zenekari változata, amely a szerző életének utolsó évében, 2013-ban Sopronban született. „Noha a szerző ereje ebben az időszakban már vészesen fogyott, lelkesedése nem apadt, így ez lett az utolsó zenemű, amellyel alkotóként foglalkozott” – fogalmaznak a közleményben.
A műveket a Szokolay zenéjét fiatalkora óta ismerő és játszó, valamint a két klasszikus 20. századi szerző legjobb előadói között számon tartott Kocsis Zoltán vezényletével adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Pataki. P. Dániel énekművész, valamint Boldoczki Gábor trombitaművész fellépésével.

Forrás: MTI