Népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák nyitnak ki április első hétvégéjén

Kiállítások, mesterségbemutatók, előadások és játszóházak is várják az érdeklődőket a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéjén április 1. és 3. között.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelyek, és egyedi programokkal várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel.

Kiemelte: tanfolyamok, konferenciák, népszokások felelevenítése, hagyományos népi ételkészítés és több helyszínen táncház is várja a közönséget.

A rendezvény alkalmával gyerekek, felnőttek, családok ismerkedhetnek meg a fazekasok, vászonszövők, fafaragók, kovácsok, mézeskalács-készítők és egyéb kézművesek munkájával. A különlegességek között a kőfaragás, a népi ékszer készítés, a pitykegomb-készítés, a székbekötés és a gyertyamártás is megtalálható.

Elmondta: eddig 46 település 50 helyszíne csatlakozott a rendezvényhez, de még várják a jelentkezéseket. Céljuk a helyi kézműves hagyományok, értékek középpontba helyezése, annak bemutatása, hogy milyen sokszínű az a feladat, amelyet ezeken a helyszíneken végeznek, és azok a lehetőségek, amelyeket a közönség számára nyújtani tudnak. Elmondta: az előző két évben 5-6 ezer érdeklődőt vonzott a rendezvény.

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) ügyvezető igazgatója elmondta: az eseményt az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) kapcsolódva rendezi meg a két szervezet közösen.

Felidézte: a kezdeményezést a párizsi székhelyű INMA (Institut National des Métiers d’Art) indította el 2006-ban, Magyarország a NESZ révén már 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, de országos méretűvé 2014-ben teljesedett ki a rendezvény, amikor a két szervezet együttműködése nyomán létrejött az alkotóházak és nyitott műhelyek hétvégéje.

Elmondta: az idén 19 ország csatlakozott a “kezünkben a jövő, kézművességgel a holnapért” szlogen jegyében megvalósuló Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz.

Az igazgató kiemelte: a csatlakozás egyik legnagyobb értéke, hogy ezáltal Magyarország bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe.

Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza tárvezetője arról beszélt, hogy a rendezvény alkalmával az érdeklődők láthatják, milyen fáradságos munka létrehozni ezeket a tárgyakat. Fontosnak tartják, hogy megismertessék az alkotás folyamatát, ennek révén az alkotás értékéről alkotott helyes megítélés kialakítása is céljuk.

A Hagyományok Háza programjáról elmondta: a húsvét utáni hétvégén a Fehérvasárnapi népszokásokat kívánják feleleveníteni, a látogatók megismerkedhetnek a mátkálás, komálás szokásával, a Nyitott Műhelyben komatálakat készítenek.

Forrás: MTI