Lezárult a Get Closer Budapest Jazz Fest pályázata

2016. április 22. és 24. között első alkalommal rendezik meg a Get Closer Budapest Jazz Festet a MOM Kulturális Központban! A fesztiválon olyan neves nemzetközi és honi jazzművészek állnak színpadra, mint Billy Cobham Band, Richard Bona, GFS Trio (Trilok Gurtu, Paolo Fresu, Omar Sosa), Csaba Toth Bagi Balkan Union, Bass Loco, Syrius Legacy. Valamint a pályázaton nyert három amatőr zenekar.

Lezárult a Get Closer Budapest Jazz Fest diákok számára kiírt versenyének zsűrizése, mely nagyon izgalmasan alakult a végére. A zsűritagok, akik elektronikus úton kapták meg a kilenc pályázó egy-egy dalát, végig úgy értékeltek, hogy nem tudták kinek az előadását hallgatják, így számukra is csak most derült ki, hogy a pontozott dalok mögött, mely zenekarok állnak.

A zsűritagok: Billy Cobham, Omar Sosa, Paolo Fresu, Tóth Bagi Csaba, Tomor Barnabás, Benkó Ákos, Koós-Hutás Áron, Párniczky András, Sárik Péter, Mogyoró Kornél, Gőczey Zsuzsa, Gellért András, Zipernovszky Kornél.

A három díjazott és egyben a fesztiválon való fellépésre lehetőséget kapó zenekar:
BG 5
Chris Devil Trio
Rafael Mário Jazz Projekt

Április 22., 18.00 – Rafael Mário Jazz Project
– Bartók Vince – basszusgitár
– Varga Gergely – tenor sax
– Hidász Tamás – dob
– Rafael Mário – zongora/keyboard

Rafael Mario

Rafael Mário

Egyetemi zenekarnak indult, de hamar megtalálták a közös hangot és úgy gondolták, hogy érdemes lenne foglalkozni ezzel a formációval az iskola falain kívül is. A zenekar saját szerzeményeket játszik. Azt vallják, hogy a saját szerzeményeiken keresztül tudják hitelesen átadni azt, ami bennük van.

Április 23., 18.00 – Chris Devil Trio
– Ördög Krisztián – szaxofon
– Paczári Viktor – basszusgitár
– Serei Dániel – dob

Chris Devil Trio

Chris Devil Trio

A formáció 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakos hallgatóiból. Repertoárjuk saját szerzeményekből, illetve egyedi felfogásban játszott örökzöldekből áll. Mindhárman részt vesznek zeneszerzőként is a munkában, amely igazán változatossá teszi koncertjeiket, az egyes tagok különböző zenei világa miatt. Céljuk a kísérletezés, a harmónia hangszer nélküli felállás lehetőségeinek feszegetése, olykor a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel.

A 2013-as Talentométer tehetségkutató jazz kategóriájának győztesei, melynek köszönhetően felléphettek az Újbuda Jazz Fesztiválon. 2014-ben az a megtiszteltetés érte őket, hogy Borbély Mihállyal léphettek fel az Opus Jazz Clubban, Tóth Viktorral pedig az A38 Hajón. 2015 áprilisában a Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyén II. helyezettek lettek, Ördög Krisztián Flyin’ with My Dragon c. darabja lett a legjobb kompozíció. Májusban pedig megkapták a Most Promising Band díjat a VII. Nemzetközi Ifjúsági Jazzversenyen, Marosvásárhelyen.

Április 24., 18.00 – BG 5
– Bille Gergő – trombita, szárnykürt
– Almássy Márton – tenor saxofon
– Bécsy Bence – gitár
– Miskolczi Márk – Bőgő
– Szabó Sipos Ágoston – dob

BG 5

BG 5

A zenekar 2013-ban kezdte el a közös munkát a Zeneakadémia falai között, 2014 óta az iskolán kívül is gyakori fellépői a budapesti jazz életnek. A zenekar quintet felállású (trombita, tenor sax, gitár, bőgő, dob). Saját szerzeményeket játszanak. Ezek a jazz több alfajából táplálkoznak. Elsősorban groove-os elemek (funk, hip-hop, afro cuban, drum and bass), valamint mainstream és avantgard jazz irányzatok dominálnak zenéjükben.

Végleges a Jazz & Irodalom program is:

Minden nap, a két esti koncert közötti szünetekben egy-egy kortárs magyar íróHáy János, Zalán Tibor, Petőcz András – jazz által inspirált írásaiból összeállított felolvasóestre kerül sor a MOMkult kupolatermében.

Április 22.
Háy János – zenei kíséret: Kardos Dániel, Mogyoró Kornél

Április 23.
Zalán Tibor – zenei kíséret: Binder Károly

Április 24.
Petőcz András – zenei kíséret: Mózes Tamara, Nemes Janó

http://www.getcloserconcerts.com/

,