Karinthys tavasz: Itt a Purim Fesztivál a Karinthy Színházban

Zsidó kulturális fesztivált rendez a Karinthy Színház 2016. március 21-27. között. A fesztivál megálmodója Karinthy Márton író-rendező-színházigazgató, aki nevéhez méltó módon mindig új, bejáratlan utakat keres.

_93A7790

A Purim a tavasz, a vidámság, az újjászületés ünnepe. Ennek apropóján zsidó kulturális fesztivál még nem zajlott korábban Budapesten. Karinthy Márton olyan fesztivál létrehozására törekszik, amelyen keresztül megismerhető a zsidóság története, életvitele és hazai jelenléte egy kicsit másképp, más szemszögből.

A fesztivál alapvető célja, hogy elsősorban az életigenlést, az örömöt mutassa be és ne a drámát, a tragikus zsidó sorsot, bár e téma is terítékre kerül. E célt szem előtt tartva ad otthont a színház egy héten keresztül számos műfajnak: színdaraboknak, stand up comedy-nek, one man show-nak és számos koncertnek.  A fiatalok felolvasó színházzal, a gyerekek pedig rajzpályázattal vehetnek részt az össznépi mulatságban.

A jelenleg zajló fesztivál kiváló produkciókat kínál a hátralévő napokra is.

Szilágyi Tibor rendezésében és főszereplésével a színház saját repertoárjából kínálja a Második nekifutás című vígjátékot. A nagy népszerűségnek örvendő darab fesztiválon kívül, más időpontokban is megtekinthető.

Kifejezetten ifjakat szólít meg, de mindenki érdeklődésére számot tart, a kaposvári Csiky Gergely Színház Shylock című monodrámája, amelyben Hunyadkürti György A velencei kalmár egyik mellékszereplőjének a bőrébe bújik és mesél mellőzöttségről, felemelkedésről, a zsidóság sorsáról és a darab születésének koráról.

Humorban bővelkedő kikapcsolódást kínál Fülöp Viktor a Dumaszínház, a Showder klub és a Rádiókabaré humoristájának stand-up előadása. A színdarabok széles kínálatában ott szerepel az Orlai Produkció is, Rose című színjátékuk főszereplője Vári Éva színművésznő lesz. Czeizel Gábor rendezésében, a Spinoza Színház képviseletében, a Herzl című fantáziajátékot tekintheti meg a nagyérdemű. Az eseménysort gyermekprogram zárja, a Kispárna Mesezenekar szórakoztatja majd apraját-nagyját Húsvét vasárnapján.

A fesztivál szervezői várnak minden érdeklődőt szeretettel. Bővebb információ a fesztiválról: purim.karinthyszinhaz.hu

Lévai Zita

Purim_Programplakat_A

Forrás: Karinthy Színház