MODULUS, avagy a véletlen rendező ereje

MÉSZÁROS LÁSZLÓ
MODULUS
2016. április 11 – május 13.

Mészáros László részletgazdag és statikusságukban dinamikus fotóiból összeállított kiállítás április 11. és május 13. között tekinthető meg a TOBE Gallery-ben.

MODULUS #36419 2015 - Részlet a képből © Mészáros László

MODULUS #36419 2015 – Részlet a képből © Mészáros László

Mészáros László több évtizede mozog a művészeti fotográfia világában. Legutóbb az Art Market Budapesten találkozhatott munkájával a közönség 2015 októberében, illetve 2015 nyarán Los Angelesben állított ki az On The Ground Floor Gallery „Roots”, vagyis Gyökerek című csoportos kiállításon. Mészáros sokoldalú fotográfus, ennek jó példája, hogy míg az Art Marketen festményszerű, gigantikus, Munkácsy festészetét, fénykezelését, kompozícióit megidéző képe volt látható, Los Angelesben az elszigetelten élő pakisztáni Kalash törzsről készült három portréját állították ki.

A MODULUS, vagyis ritmus című kiállítás keretében a fotográfustól megszokott nagyméretű fotók kapnak helyet a galéria falain, azonban merőben új és a korábbiaktól teljesen eltérő fotósorozatra számíthat a közönség.

Káosz és rend. A véletlenszerűen rendeződött anyagok szabályos ismétlődéséből kialakuló ritmus, azaz modulus. Harmóniába olvadó, az eredeti funkcióktól teljesen elváló, új értelmezést nyerő tárgyak vibráló tánca. Mészáros László nagyméretű és részletgazdag képekből álló fotósorozata újjászületés az absztrakt világban.

A fotográfust az összepréselt műanyag flakonok, fémdobozok, nejlonok látványának ritmusossága fogta meg: a látszólagos káoszban meglátta a rendet. A nem tudatos, teljesen véletlenszerű módosulásokban magát az alkotást pillantotta meg. A szóhasználat nem véletlen: alkotást, mint az alkotás folyamatát és végtermékét egyaránt.  

A szeméttelepen összepréselt anyagok felszínének ritmikusan változó textúrája a szelektív hulladékkezelés véletlenszerű alkotása. Ha megpillantunk egy szemétlerakót, a hulladékra nézve szemétbálákat látunk, ritmussá, harmóniává, művészetté Mészáros László emeli. Fotográfiáin keresztül nézve a látványból előbújik a zeneiség és a forma lenyűgöző játéka. Ebből a látványból a fotográfus absztrakt világot teremtett.

A kiállítás április 23-án, szombaton 14.00 órától a Budapest Artweek galéria túrájának induló állomása lesz.

http://bpartweek.hu/hu/tobe-gallery/

www.meszaroslaszlophotography.com

Forrás: TOBE Gallery
,