Különdíjjal jutalmazta Tarr Bélát a filmkritikusok nemzetközi szövetsége

Filmtörténeti léptékű életművéért különdíjjal jutalmazta Tarr Bélát a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) Szófiában – tudatta a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a magyar rendező a hétvégén személyesen vette át Klaus Eder főtitkártól a FIPRESCI 90 elnevezésű elismerést, amelyet tavaly alapítottak a szervezet kilencvenéves fennállása alkalmából. Tarr Béla előtt olyan rendezők kapták meg a díjat, mint Alan Parker, Andrzej Wajda, Costa-Gavras, Ettore Scola, Jean-Jacques Annaud, Margarethe von Trotta és Nanni Moretti.

A filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért a hétvégén Tarr Béla megkapta a 20. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját is. A rendező filmjei egész hónapban műsoron lesznek a szófiai Dom na Kinotóban a március 10-én kezdődött filmfesztivál és a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió szervezésében.

A retrospektív vetítéssorozat keretében tíz alkotás lesz látható 35 milliméteres kópiákról, köztük Tarr első filmje, az 1977-ben forgatott Családi tűzfészek, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből és az utolsó Tarr-film, A torinói ló, amely 2011-ben elnyerte a Berlinale nagydíját és számos további rangos szakmai díjat.

Forrás: MTI