GÉM a Fészek Színházban – Interjú Miklós Mátéval, a darab rendezőjével

– A Fészek Színházban új előadás készül GÉM címmel. Mire utal ez a cím, a madárra?

A cím Cziczó Atttila egy korábbi előadásából származik, mely a FÉM címet viseli. Ezt az előadást sajnos csak felvételről láttam, de az így is átjött, hogy ez egy meghatározó darab volt a Fészek Színház történetében. Ennek tiszteletére választottam a címet úgy, hogy egyet ugrottam az ábécében. A FÉMnél kettős értelmet hordozott a cím, egyaránt utalt a magyar fém, illetve az angol fame (hírnév) szóra. A GÉMnél ugyanez a helyzet. Egyrészt jelenti a madarat, másrészt a játékot (game).

Miklós Máté

Miklós Máté

– Akkor ez az előadás egy játékos madárról szól?

Kis túlzással mondhatjuk, hogy igen. A darabban a főszereplőt hívják Gémnek, aki egy diktátor, s a néppel gonosz játékot űz. Ehhez a szerephez tökéletesen passzol a gém, mint madár milyensége. A Wikipédia szerint a sarkvidéket leszámítva minden földrészen megtalálhatóak, és gyakran fosztogatják más madarak fészkeit is. Fogyasztanak kisebb emlőst, hüllőt, halat, sőt egyes fajok dögöt is esznek.

– Lassan kezdem érteni. Milyen diktatúra jelenik meg az előadásban? Mikor játszódik és hol?

A GÉM egy abszurd mese, elképzelt térben és időben játszódik. A diktatúra is abszurd. Az előadás alapvetően a fogyasztói társadalom kritikája szeretne lenne. A kapitalizmust állítja be diktatúraként.

– Úgy fogalmaztál, hogy „szeretne lenni”. Nem sikerül kritikává válnia?

Én úgy gondolom, hogy egyaránt átjön a szövegből és a látványból is az üzenet. De előttünk van még a nyilvános főpróba és a premier is. Majd a nézők eldöntik, hogy sikerült-e átadni valamit.

– Reméljük sikerül. És hogyan működik ez az abszurd diktatúra a darabban?

Az előadásban szerepel egy őrült tudós, akivel igen nehéz kommunikálni. Ő készíti el a különféle tudatmódosító szereket Gém igénye szerint, melyekkel telenyomják a különböző termékeket és azt eladják a népnek. Viszont Gémnek szüksége van egy emberre, aki képes kommunikálni a tudóssal és elmagyarázni neki, hogy milyen tudatmódosító terméket gyártson. Ez az ember Költő (akinek ez a neve). Költő verseivel reklámozza a termékeket s egyúttal receptet is szolgál a tudós számára. Nélküle Gém képtelen szót érteni a tudóssal, így a konfliktus helyzetet az teremti meg, hogy Költő egyszer csak olyan verset ír, ami alapján a tudós tudat felszabadító termékeket kezd el gyártani.

– Érdekes. Hogyan jött az ihlet?

Egy gengszter sztorin gondolkodtam. Nem tudtam pontosan, mit akarok, csak azt, hogy legyen benne pénz, átverés és egy fejvadász. Ezen kívül még a címmel voltam tisztában, hiszen ezt az első komolyabb írásomat Attilának akartam ajánlani, aki a mentorom. Díszlettel kapcsolatban volt még az az ötletem, hogy kockák legyenek a háttérben, melyeknek minden oldalára más szimbólum van festve, így azok elforgatásával változik a háttér. Eleinte ennyit tudtam biztosra, aztán ezek köré alakítottam ki a történetet és a mondanivalót. Illetve, ami az egész gondolatmenetet elindította, az egy zene volt.

– Elárulod melyik zene volt ez, ha nem titok?

Nem titok. A Here’s to You című dal, mely Ennio Morricone és Joan Baez közös szerzeménye. Az előadás végén Attila feldolgozása lesz hallható.

– Mesélj a próbákról egy kicsit. Hogyan dolgoztok?

Nálunk gyakorlatilag mindenki csinál mindent, nincsenek leosztott szerepek. A színészek nem csak a szerepeikkel foglalkoznak, részt vesznek a jelmezek és díszletek összerakásában is. Próbák előtt/után órákig együtt vagyunk és farigcsálunk közösen. Miközben ez az interjú zajlik, addig is kemény munkálatok folynak. Rengeteg segítséget kapok a háttérből is, igazi csapatmunka folyik itt nálunk.

– Kik segítenek a háttérből?

A családom például. Öcsém elkészítette a plakátot, apukám a bolhapiacon vásárolt díszletnek valót, hogy minél abszurdabb legyen az előadás, anyukám meg valószínűleg sokat imádkozik, hogy a jó Isten megsegítsen. Ezen kívül Jendrics Anikó, a társulatvezetőnk sokat agyal azon, hogy a legmacerásabb jelmezek is elkészüljenek, s Horváth Máté is, aki elvileg „csak” a fény- és hangtechnikát biztosítja, besegít egyéb munkálatokba.

– Kik lesznek láthatóak a színpadon?

Harsay Gábor játssza a főszereplő Gémet, Háber Krisztián több mellékszereplőt alakít majd, köztük Mindenttudóst. Kiss Csinszka Költő képében lesz látható, Tyroler Tia pedig Gém jobb kezét eleveníti meg, aki Ólanyplat névre hallgat. Végül, de nem utolsó sorban Szabolcs, a fejvadász bőrébe Miklós Zsófia bújik.

– Különös nevek. Zsófia alakítja Szabolcsot?

Így van, a férfiak nőt, a nők pedig férfi szerepeket játszanak. Ez is az előadás abszurditása miatt fontos.

– Mikor lesz látható a GÉM?

Március 30-án kerül műsorra. S játsszuk, a Fészek Színházban, ameddig érdekli a nézőket!

Forrás: Fészek Színház

feszek_logo

Miklós Máté: GÉM – felnőttmese – Bemutató: 2016. március 30., Fészek Színház