Baricz Kati: Vénusz születése kiállítás

Szerző: Ványi Viktória

Baricz Kati Balogh Rudolf-díjas, Magyar Fotográfiai Nagydíjas és Érdemes művész, Vénusz születése című kiállításmegnyitóján jártunk az Artphoto Galériában.

A művésznő ars poeticaja:
MAGAMAT ADOM – VAGYOK
MÁR KLASSZIKUS – MÉG KORTÁRS

Pályatársaival, barátaival és művészetének őszinte híveivel telt meg zsúfolásig a kis újbudai galéria. A szökőnap varázsát Borbély László, a galéria vezetője mással nem is tudta volna elképzelni. Köszöntőjében megosztotta, hogy régi vágya volt Baricz Kati képeinek koszorújában állni. A laudációt a most 75 éves Szakolczay Lajos műkritikus folytatta, aki nagyon meghatódott, amikor váratlan fordulattal egy reformkori énekkel köszöntötték születésnapja alkalmából.

Szakolczay szerint Baricz mitológiai címválasztása mögött felsejlik bennünk a kérdést, hogy vannak e ma vénuszok és mely érzékeinkre hatnak? Minden képe jellemtanulmány, ami a beállítás művészetével, a fényben való fürdőzésben bájol. Álomvalósága, a szépség fájdalmában él.

A művésznő személyének energikussága nem csak a 40 év válogatott képeiből, hanem lényéből is sugárzott az est folyamán. A galéria hagyományaihoz híven a kiállítótér közé állított boltívre felkerült Baricz aláírása, majd egyszer csak a képek szemlélése közben a villanyfény kihunyt és diakockákon a terem falára, plafonjára és gyakorlatilag mindent és mindenkit vászonként használva érkeztek az újabb női témájú képek, a Baricz kezében lévő diavetítő gépből sugározva. A felvillanások gyorsaság a ráció és mély megfigyelés lehetőségét nélkülözve kellemes benyomásként hatottak érzékeinkre, elevenné téve a kiállítás természetéből következő statikusságot.

A kiállítás április 23-ig tekinthető meg az Artphoto Galériában (Bp. XI., Bartók Béla út 30.).