Nemzeti ünnepi megemlékezések Rómában

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 168. évfordulójára a Római Magyar Akadémia gazdag rendezvény-sorozattal készül. A programok március 15-én, kedden 16.30 órakor a Római Magyar Nagykövetséggel együttműködésben koszorúzással kezdődnek, a római Gianicolo dombon található Türr István szobornál, nem messze a Róma fölé magasodó Garibaldi emlékműtől.

A sorozat március 17-én, csütörtökön 19.30 órakor a Római Magyar Akadémia Galériájában (Falconieri palota–Via Giulia, 1) Kisléghi Nagy Ádám festőművész Lux in tenebris lucet – La rinascita del chiaroscuro spirituale című kiállításával folytatódik. A tárlatot a festő jelenlétében, Daniel Emilio Estivill, a Pápai Gergely Egyetem Ikonográfia tanszékének professzora nyitja meg. Kisléghinek ez alkalommal közel ötven vallásos témájú olajfestményét tekintheti meg a római közönség. A kiállítás május 8-ig tart nyitva.

A vernissage-t 20.30 órakor a Falconieri Palota Liszt termében, Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című operaelőadása követi. Az RMA ezzel az előadással a nagy magyar zeneszerző születésének 135. évfordulójáról is megemlékezik. A koncertre Sass Sylvia készítette fel tanítványait, az amerikai Tiffany Herring–Rufini szopránt, illetve az olasz Riccardo Certi alt-baritont. Zongorán kísér Ryoko Tajika Drei, japán zongoraművésznő. Az előadást Marco Guardo, a római Lincei Akadémia könyvtárának igazgatója vezeti be.

Az operaelőadás előtt a Falconieri-palota díszfolyosóján, a világhírű olasz zeneszerző, Goffredo Petrassi özvegyének, Rosetta Acerbi velencei festőművésznek, A kékszakállú vára című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A hét darabból álló, 1988-ban elkészített festményciklus Bartók Béla halhatatlan alkotását idézi meg. A kiállítás április 17-ig tekinthető meg.

Forrás: Római Magyar Akadémia